Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Kultúra

ČAPLOVIČ: Obete Tokajíckej tragédie dostali novú informačnú tabuľu

Tokajík Foto: VHÚ

Nemecká jednotka popravila za pomoc a podporu partizánom 32 mužov. Ženy s deťmi a staršími občanmi boli potom z obce vyhnaní a nasledujúci deň, 20. novembra 1944, bola obec úplne vypálená.

Bratislava 19. novembra (Teraz.sk) - V mesiaci november 2023 bola v obci Tokajík osadená nová informačná tabuľa, ktorá moderným digitálnym spôsobom obsahuje historické fotografie zachytávajúce podobizeň jednotlivých obetí tragédie, ktorá sa odohrala pred 79 rokmi, 19. septembra 1944. Pre Teraz.sk to uviedol riaditeľ Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslav Čaplovič.

Vojenský historický ústav má v správe národné kultúrne pamiatky v Tokajíku, ktoré boli slávnostne odhalené v roku 1959, a to pri príležitosti 15. výročia Tokajíckej tragédie. Tá sa odohrala v nedeľu 19. novembra 1944, keď nemecká jednotka popravila za pomoc a podporu partizánom 32 mužov, dvom mužom sa podarilo masaker prežiť. Ženy s deťmi a staršími občanmi boli potom z obce vyhnaní a nasledujúci deň, 20. novembra 1944, bola obec úplne vypálená.

"Pred niekoľkými dňami boli v priestore za pomníkom, na mieste popravy, inštalované kovové siluety 32 popravených a dvoch preživších mužov," vysvetľuje Čaplovič. "Na ich výrobu bola pritom použitá špeciálna oceľ s názvom Corten, ktorá pri použití príslušných chemických prostriedkov pomerne rýchlo vytvára na svojom povrchu pohľadový efekt silnej hrdze, avšak voči skutočnej korózii je tento materiál mimoriadne odolný, čo zabezpečuje jeho dlhodobú trvácnosť," dodáva.

Tokajík
Foto: VHÚ


VHÚ podľa neho už v roku 2020 začal realizovať projekt komplexnej revitalizácie týchto pamätných miest. Prebehla kompletná stavebná úprava areálu pamätníka s cintorínom, obnova jeho osvetlenia, rekonštrukcia mlatového chodníku vedúceho od centrálneho schodiska pri vstupe do areálu až k súsošiu od akademického sochára Františka Gibalu s názvom „Návrat do vyvraždenej obce“.

V roku 2023 VHÚ pristúpil aj k výmene pôvodného, umeleckým spôsobom spracovaného dreveného kríža, tvoriaceho neoddeliteľnú súčasť cintorína na pamätníku. Preto bola v ateliéri akademického sochára Petra Mészároša zhotovená hodnoverná umelecká replika tohto kríža, ktorý bol 16. novembra na pamätníku osadený.

Tokajík
Foto: VHÚ


Obdobnej revitalizácie sa dočkal aj areál druhej Národnej kultúrnej pamiatky - pamätného miesta Tokajíckej tragédie, ktorý sa nachádza približne jeden kilometer za obcou.

V rámci tohto pamätneho miesta tu VHÚ v roku 2022 realizoval kompletnú obnovu štylizovaného obvodového múru, spolu s úplnou zmenou dispozície vstupu do areálu aj pre imobilných návštevníkov, vrátane osadenia repliky pôvodnej vstupnej bráničky. V nadväznosti na tieto práce bol zrekonštruovaný mlatový chodník vedúci k samotnému pomníku - kamennému obelisku, ktorý podobne ako súsošie na pamätníku prešiel procesom odborného ošetrenia a zakonzervovania.

Všetky práce súvisiace so snahou VHÚ o komplexnú revitalizáciu pamätných miest, viažucich sa k Tokajíckej tragédii, boli realizované po odborných konzultáciách so zamestnancami prešovského Krajského pamiatkového úradu, a po následnom schválení jednotlivých plánovaných úprav vecne príslušnými orgánmi štátnej a verejnej správy.

Tokajík
Foto: VHÚ


Tokajík
Foto: VHÚ