Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Čarnogurská: Lao-c' nás stále inšpiruje, ako zastaviť klimatickú krízu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čarnogurská vysvetľuje, že v Lao c'ovom Tao Te ťingu sú ukryté hlboké pravdy o vesmíre, o svete a o ľudskej povahe.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Doteraz vo svete neznámu verziu Lao-c'ovho Tao Te ťingu sa sinologička Marina Čarnogurská rozhodla preložiť zo starovekej čínštiny najskôr do slovenčiny.

Čitatelia na Slovensku sa tak ako prví na svete môžu oboznámiť s takzvanou pôvodnou Chešang kungovou kópiou. Výpravná kniha s vyše 2500 rokov starým taoistickým filozofickým textom je vyvrcholením viac ako 30-ročného prekladateľkinho bádateľského úsilia. TASR o tom informoval PR tím vydavateľstva Ursa Minor.

Vydavateľ uvádza, že Čarnogurskej najnovší preklad Tao Te ťingu je unikátny tým, že naša popredná sinologička v čínskych archívoch objavila a preložila doteraz neznámu Chešang kungovu kópiu.

„Vytvoril ju anonymný vzdelanec asi o 300 rokov neskôr, ako vznikol originál, ktorý Lao-c' napísal okolo roku 500 pred n. l. V tejto kópii je každá z 81 kapitoliek, z ktorých Tao Te ťing pozostáva, doplnená o nadpis vystihujúci jej obsah."

Čarnogurská vysvetľuje, že v Lao c'ovom Tao Te ťingu sú ukryté hlboké pravdy o vesmíre, o svete a o ľudskej povahe.

„Ťažké však bolo tieto pravdy zo starovekých čínskych textov vydolovať. Som rada, že som v čínskych archívoch objavila vo svete podceňovanú Chešang kungovu kópiu. Anonymný autor kópie však Lao-c'a dokonale pochopil. Dôkazom sú nadpisy jednotlivých kapitoliek, ktoré do textu vložil a ktoré sú ich geniálnymi anotáciami," dodala autorka.

Podľa nej je dôležité, aby verejnosť poznala a čítala Tao Te ťing, toto staroveké dielo môže k modernému človeku prehovárať vo vzťahu k opätovnej súčinnosti s našou planétou a jej prírodou.

„Lao-c' nás aj dnes inšpiruje, ako prestať drancovať prírodu a zastaviť klimatickú krízu," tvrdí Čarnogurská s tým, že starý čínsky mysliteľ má čo dnes povedať aj politikom, spoločenským autoritám, biznismenom a bežným ľuďom, pretože jasne pomenúva tisícročia univerzálne platné dôsledky nesprávneho zaobchádzania s politickou mocou, vojenskou silou, dôverou či peniazmi.

„A, naopak, učí nás, ako zaujať to správne miesto v 'Podnebesí', to znamená na Zemi, takzvaným konaním nezasahovaním, čiže legendárnym princípom wu wei."