Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Americký herec Cary Grant sa narodil pred 110 rokmi

Cary Grant na fotke z roku 1963. Foto: FOTO TASR/AP

Herec si zahral po boku po boku Katharine Hepburn, Audrey Hepburn, Grace Kelly a iných významných herečiek.

Bristol/Bratislava 17. januára (TASR) - Americký filmový herec Cary Grant sa narodil v anglickom Bristole 18. januára 1904. V sobotu uplynie od jeho narodenia 110 rokov.

Život tohto umelca sa začal ako jeden z Dickensových románov. Britský občan Archibald Alexander Leach, ako znie jeho pôvodné meno, uzrel svetlo sveta v rozvrátenej rodine. Jeho otec pracoval v textilnom závode a matka, trpiaca depresiami, bola umiestnená v psychiatrickej liečebni. Po prvýkrát ušiel Archibald Alexander Leach z domu keď mal 13 rokov, pripojil sa vtedy ku skupine akrobatov. O tri roky neskôr, v roku 1920, sa vydal spolu so zábavnou hereckou družinou do amerického New Yorku a vystupoval na Broadwayi.

Vo filme debutoval v roku 1932 v snímke Singapore Sue. Vo filme This is the Night (To je noc, 1932) už použil pseudonym Cary Grant. Jeho závratná, viac ako 30 rokov trvajúca kariéra sa roztočila a režiséri sa išli o neho potrhať. Ako herec vynikol v komédiách i dramatických filmoch, napríklad Bringing Up Baby (Leopardia žena, 1938), His Girl Friday (Jeho dievča Piatok, 1940), The Philadelphia Story (Príbeh z Filadelfie, 1940), To Catch a Thief (Chyťte zlodeja, 1955), North by Northwest (Na sever severozápadnou dráhou, 1959), v ktorých hral po boku Katharine Hepburn, Audrey Hepburn, Grace Kelly a iných herečiek. V roku 1970 si prevzal filmového Oscara za celoživotné dielo.



Americkým občanom sa stal 26. júna 1942, keď si legálne zmenil meno na Cary Grant. Počas druhej svetovej vojny bol Grant špiónom v službách Veľkej Británie. Toto tajomstvo bolo odhalené až desať rokov po jeho smrti. Grantovou úlohou bolo pozorovanie Garyho Coopera a Errola Flynna, ktorí boli podozriví z priateľstva s nacistami. Anglický kráľ Juraj VI. vyznamenal Granta po druhej svetovej vojne udelením radu, avšak šarmantný hollywoodsky hrdina sa nikdy nepochválil tým, že to nebola pocta za filmovú úlohu.

Cary Grant striedal manželky ako ponožky. Oženil sa až päťkrát. Jeho prvou ženou bola Virginia Cherrill, neskôr v roku 1942 ju vystrieda Barbara Hutton, v roku 1949 ju nahradila Betsy Drake. V roku 1964 sa Grant zosobášil s Dyanou Cannon, ktorá mu porodila jeho jediné dieťa, dcéru Jennifer. V roku 1981 si zobral za ženu o 47 rokov mladšiu Barbaru Harris.

Po filme Walk don't run (Prechádzať sa, nebežať, 1966) Grant zavesil svoju hereckú kariéru na klinec.

Cary Grant zomrel v americkom Davenporte v Iowe 29. novembra 1986 vo veku 82 rokov. V decembri 2001 odhalili v Bristole sochu svojho najslávnejšieho rodáka.

Hollywoodsky idol očaril svojho času aj mladú, vtedy 23-ročnú Sofiu Lorenovú. V tom čase už žila v manželskom zväzku s producentom Carlom Pontim. Diva talianskej kinematografie potvrdila tento fakt, o ktorom sa špekulovalo už niekoľko desaťročí, v roku 2001 na stránkach britskej tlače.

zdroj: www.csfd.cz, www.imdb.com