Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Časopis Pamiatky a múzeá udelil výročné ceny za rok 2019

Ceny časopisu Pamiatky a múzeá za rok 2018, archívna snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

V kategórii film - video - audio - multimédiá uspeli Tomáš Hulík, Pavol Juračka, ARTpoint a Rozhlas a televízia Slovenska za film Slovensko – Prítomná minulosť.

Bratislava 25. októbra – Redakčná rada časopisu Pamiatky a múzeá spoločne s jeho vydavateľmi Slovenským národným múzeom (SNM) a Pamiatkovým úradom SR udelili ceny za najvýznamnejšie aktivity z oblasti kultúrneho dedičstva SR za rok 2019. TASR o tom informoval Jozef Bednár zo SNM. Na laureátov výročných cien za minulý rok dostala redakcia celkovo 151 nominačných návrhov.

Cenu v kategórii objav - nález získal Martin Kutný v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom Prešov a rímskokatolíckou cirkvou za nález neskorogotickej vstupnej brány z Baziliky sv. Egídia v Bardejove.

V kategórii akvizícia patrí ocenenie Danielovi Harvanovi a Slovenskému banskému múzeu v Banskej Štiavnici v spolupráci s mestom Banská Štiavnica za akvizíciu kolekcie predmetov dokumentujúcich históriu, sortiment a výrobný proces textilného podniku Pleta.

Za expozíciu Pravdivo o nepravých zuboch, od remeselníka k dentistovi a zubnému technikovi získal cenu kolektív autorov v spolupráci napríklad aj so Slovenským technickým múzeom.

V kategórii výstava uspel kolektív autorov Slovenské národné múzeum – Historické múzeum a Vojenský historický ústav. Ocenili ich za výstavu Milan Rastislav Štefánik. Generál – Osloboditeľ.

V kategórii publikácia získala cenu Alexandra Kusá a Slovenská národná galéria za publikáciu Prerušená pieseň. Výtvarné umenie v časoch stalinskej kultúrnej praxe 1948 – 1956.

V kategórii menšia publikácia - drobná tlač - periodiká patrí cena kolektívu autorov Slovenskému národnému múzeu - Historické múzeum a Slovenskému národnému múzeu - Archeologické múzeum v spolupráci s občianskym združením Hradiská za publikáciu Skryté poklady – Výskum archeologických lokalít Tvrdošoviec.

V kategórii obnova - adaptácia získali cenu Pavol Kozáčik s manželkou Tatianou a Rudolf Boroš v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom Žilina za obnovu kaštieľa Kubínyi vo Vyšnom Kubíne.

V kategórii reštaurovanie udelili ocenenie Petrovi Hricovi, Pamiatkovému úradu SR, Oblastnému reštaurátorskému ateliéru Levoča, Krajskému pamiatkovému úradu Žilina a Oravskému múzeu P. O. Hviezdoslava za reštaurovanie Thurzovho paláca na Oravskom hrade.

Bratislavský samosprávny kraj a Rastislav Šenkirik v spolupráci s Academia Istropolitana Nova, o. z., a partnermi Pamiatkovým úradom SR, Krajským pamiatkovým úradom Bratislava a Mestským ústavom ochrany pamiatok Bratislava získali cenu v kategórii akcie – podujatia – dlhodobé projekty za cyklus 10 odborných konferencií ku Dňom európskeho kultúrneho dedičstva 2010 – 2019.

V kategórii film - video - audio - multimédiá uspeli Tomáš Hulík, Pavol Juračka, ARTpoint a Rozhlas a televízia Slovenska za film Slovensko – Prítomná minulosť.

"Počas 29 ročníkov bolo na výročnú cenu nominovaných takmer 2000 titulov, jej laureátmi sa stalo vyše 200 autorov a organizátorov najrozličnejších objavov, nálezov, prírastkov do zbierok, obnovovacích a adaptačných aktivít, reštaurátorských prác, publikácií, odborných podujatí, jednorazových i dlhodobých činností z radov profesionálov aj dobrovoľníkov," zhodnotil šéfredaktor časopisu Pamiatky a múzeá Peter Maráky.