Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Časopis Pamiatky a múzeá udelil výročné ceny za rok 2021

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Cenu v kategórii objav - nález - akvizícia získali Dalibor Mikulík, Juraj VI. Raisz Lublóvári a Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni za akvizíciu portrétov rodiny Raiszovcov Návrat domov.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Časopis Pamiatky a múzeá, revue pre kultúrne dedičstvo spoločne s vydavateľmi Slovenským národným múzeom (SNM) a Pamiatkovým úradom SR udelil výročné ceny za rok 2021. O oceneniach rozhodla po 31. raz redakcia a redakčná rada časopisu. Slávnostne ich odovzdajú v stredu popoludní v priestoroch Domu kultúry v Skalici.

Redakčná rada spomedzi 118 nominovaných projektov vybrala 21, z ktorých hlasovaním určila nositeľov siedmich výročných cien za najvýznamnejšie aktivity z oblasti poznávania, ochrany a prezentácie nášho kultúrneho dedičstva.

Cenu v kategórii objav - nález - akvizícia získali Dalibor Mikulík, Juraj VI. Raisz Lublóvári a Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni za akvizíciu portrétov rodiny Raiszovcov Návrat domov.

Cenu v kategórii expozícia - výstava dostali Alena Šefčáková, Slovenské národné múzeum – Prírodovedné múzeum, Peter Masár, Jakub Tóth, Dušan Veverka, Barbora Krejčová a spoločnosť Veverka za antropologickú expozíciu Zázrak prírody – Človek v čase a priestore. Spoznaním seba spoznáme aj iných...

V kategórii publikácia uspeli Klára Prešnajderová, Simona Hermann Bérešová a Sonia de Puineufová v spolupráci s Máriou Riškovou a kolektívom autorov, Slovenské centrum dizajnu a vydavateľstvo Slovart. Ocenenie im patrí za publikáciu ŠUR. Škola umeleckých remesiel v Bratislave 1928 – 1939.

V kategórii obnova - adaptácia získali výročnú cenu Martin Paško, DF Creative Group a Penta Real Estate v spolupráci s Pavlom Paulinym, Vlastou Viglašovou, Jánom Kresanom, spoločnosťou PAMARCH, Studiom Perspektiv, Gabrielou Habáňovou a Krajským pamiatkovým úradom Bratislava za komplexnú obnovu Jurkovičovej teplárne v Bratislave.

V kategórii reštaurovanie si cenu odniesli Letecké opravovne Trenčín a Vojenský historický ústav – Vojenské historické múzeum Piešťany za reštaurovanie prúdového vlečného lietadla Aero L-39V Albatros.

V kategórii podujatie získali výročnú cenu Maroš Borský, Jana Švantnerová, Zsuzsanna Toronyi a kolektív, Židovský kultúrny inštitút, Židovské komunitné múzeum, Židovská náboženská obec Prešov a Menorah – neinvestičný fond židovského kultúrneho dedičstva v Bratislave za súbor aktivít venovaných zbierke prvého slovenského židovského múzea v Prešove s názvom Eugen Bárkány a prvé židovské múzeum na Slovensku.

V kategórii audiovízia - multimédiá uspeli Paula Reiselová, Dorota Vlnová, Katarína Jonisová, Matúš Ďurana, Marek Moučka, Mirka Tomaníková, Peter Kerekes, Anna Rumanová, Tereza Tokárová, spoločnosť Peter Kerekes, Slovenský filmový ústav, RTVS a kolektív spolupracovníkov za cyklus dokumentárnych filmov Budujeme Slovensko II.

Slávnostné odovzdávanie cien laureátom je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku. Ocenené diela a celkový zoznam nominácií nájdu záujemcovia v časopise Pamiatky a múzeá, číslo 3/2022.