Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Čechomor oslávi svoje jubileum na letných open-air koncertoch

Skupina Čechomor, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Tohtoročné letné prázdninové koncertné aktivity skupiny odštartovali netradične v zahraničí.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Skupina Čechomor tento rok oslavuje 25 rokov od svojho vzniku. Fanúšikom pre tohtoročné leto pripravila niekoľko open-air koncertov, na ktorých chce pripomenúť, že je to už štvrťstoročie, kedy prvýkrát vystúpila, vtedy ešte pod názvom 1. Českomoravská nezávislá hudební společnost.

Kapela si výročie vzniku pripomína už od začiatku tohto roku. Na koncertoch tak diváci môžu počuť aj pesničky, ktoré už dlho nehrávali, a ktoré majú pripomenúť aj obdobie zo začiatku existencie skupiny. Na koncerty v druhej polovici augusta príde skupine z USA zablahoželať gitarista a producent ich ostatného albumu Místečko Gerry Leonard, aj japonský producent, spevák, hráč na flautu šakuhači a japonské taiko bubny Joji Hirota. Prvýkrát v histórii skupiny zaznejú aj niektoré skladby v sprievode speváckeho súboru s aranžmánmi Jána Kučeru. Na koncertoch bude Čechomor sprevádzať Kühnův zmiešaný zbor pod vedením Marka Vorlíčka.

Tohtoročné letné prázdninové koncertné aktivity skupiny odštartovali netradične v zahraničí. Čechomor zahral pri prestížnej príležitosti vstupu Chorvátska do EÚ na koncerte v Zadare a odtiaľ pokračovali na festival TopFest v Piešťanoch. Jedným z vrcholov začiatkov letnej koncertnej sezóny bolo vystúpenie v Karlových Varoch v rámci Medzinárodného filmového festivalu, kde spolu s Karlovarským symfonickým orchestrom pod taktovkou Jozefa Vondráčka a hostí Ivou Marešovou a Romanom Lomtadzom (USA) skupina vypredala karlovarské letné kino a pre 4500 divákov zahrala program Proměny.

Na koncertoch sa predstaví aj Anna Veselovská

Čechomor svoju narodeninovú koncertnú sériu v rámci Čechomor Kooperatíva Tour 2013 začne 16. augusta na 22. ročníku Medzinárodného hudobného festivalu v Českom Krumlove, kde okrem Gerryho Leonarda, Joji Hiroty a Kühnovho zmiešaného zboru so zboristom Markom Vorlíčkom vystúpi aj Lenka Dusilová a Smíchovská komorná filharmónia pod taktovkou Jozefa Vondráčka.

"Koncert v Českom Krumlove je zatiaľ najväčším projektom, ktorý sme v uplynulých 25 rokoch realizovali. Mať na jednom pódiu spevácky zbor, komornú filharmóniu a uznávaných hudobníkov zo zahraničia, a to ešte za asistencie kamier Českej televízie, ktorá z koncertu nakrúti záznam pre televízny program a nové DVD, je na jednej strane veľmi lákavé, ale na druhej strane aj nesmierne zložité, pretože všetci sa zídu na pódiu až v deň koncertu," uviedol pre médiá František Černý, spevák a gitarista skupiny. Zároveň dodáva: "Je to unikátny projekt, ktorý sa už nebude opakovať."

Koncertná séria k okrúhlemu výročiu kapely, na ktorej sa ako hosť predstaví aj mladá, talentovaná speváčka Anna Veselovská, finalistka súťaže Hlas Česko-Slovenska, pokračuje 18. augusta na zámku Sychrov, 20. augusta v Bratislave, 21. augusta na Konopišti, 22. augusta v Chebe a končí 23. augusta v zámockom parku v Strážnici.

"Aj na našich koncertoch k jubileu budeme propagovať činnosť spoločnosti Pomocné tlapky, ktorá sa dvanásť rokov zaoberá chovom, predvýchovou a výcvikom asistenčných psov pre telesne postihnutých," dodáva Karel Holas, huslista a spevák skupiny Čechomor.

TASR informovala promo manažérka spoločnosti Univesal Music Veronika Dvorská.