Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Celonárodná spomienka na Ľ. Štúra bude v Uhrovci 24. a 25. októbra

Na snímke hrob Ľudovíta Štúra v Modre. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Predpoludním sa uskutoční aj futbalový a stolnotenisový turnaj o pohár Ľudovíta Štúra.

Bratislava/Uhrovec 19. októbra (TASR) - Celonárodná spomienka na Ľudovíta Štúra pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia sa uskutoční v jeho rodisku - v Uhrovci v dňoch 24. a 25. októbra 2015. Bude sa konať pod záštitou predsedu vlády SR a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Sobotňajší program podujatia (24.10.) sa začne o 9.00 h turistickým výstupom na Rokoš a odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľ.Štúra. Predpoludním sa uskutoční aj futbalový a stolnotenisový turnaj o pohár Ľudovíta Štúra, vystúpia ľudové hudby a folklórne skupiny.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov literárnej súťaže Štúrova esej 2015 bude o 12.00 h. Nasledovať bude historický sprievod štúrovcov na Námestí Ľ. Štúra v Uhrovci (o 12.30 h) a kultúrny program.

Slávnostné zhromaždenie pri pomníku Ľudovíta Štúra sa začne o 14.00 h. Odznie tam slávnostný príhovor predsedu vlády SR a pozdravné príhovory hostí, ako aj Posolstvo mestám a obciam Slovenska z rodiska Ľudovíta Štúra. Uskutoční sa i prezentácia pamätnej známky Slovenskej pošty, a.s., a takisto prezentácia striebornej zberateľskej mince a obehovej pamätnej mince (Národná banka Slovenska).

O 15.00 h sa bude konať prehliadka Rodného domu Ľ. Štúra a Alexandra Dubčeka, položenie kvetov k pamätným tabuliam a prezentácia novozriadenej expozície Ľ. Štúra. Účinkovať bude umelecký súbor SĽUK a mužské spevácke okteto Danubius Octet Singers s dirigentom Danielom Simandlom.

Slávnostná akadémia k 200. výročiu narodenia Ľ. Štúra sa uskutoční o 16.00 h. Po pozdravných príhovoroch hostí bude nasledovať divadelná prezentácia Orol tatranský v réžii Juraja Sarvaša, ktorú naštudovalo Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene. (Predstavenie je určené pre pozvaných hostí.)

V nedeľu 25. októbra predpoludním o 10.00 h sa uskutočnia evanjelické služby Božie v evanjelickom chráme v Uhrovci. Kázať bude generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik.

Službám Božím bude predchádzať pietna spomienka na miestnom cintoríne.

Popoludní o 14.30 h opäť uvedú divadelnú inscenáciu Orol tatranský v réžii Juraja Sarvaša v podaní členov Divadla J.G. Tajovského vo Zvolene. Toto predstavenie je pre občanov, vstup je voľný.

Ukončenie celonárodných osláv v rodisku Štúra sa predpokladá o 16.00 h.

Informácie o celonárodnej spomienke zverejnila na svojej stránke Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku.