Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Cenu Andreja Stankoviča 2013 dostala slovenská filmárka Zuzana Piussi

Zuzana Piussi Foto: TASR/Martin Baumann

Ocenenie udeľuje skupina Samozvanci, združujúca umelcov a filmových kritikov, preto sa o ňom hovorí aj ako o "Cene samozvancov".

Praha 25. júna (TASR) - Kontroverzne vnímaná slovenská filmárka Zuzana Piussi je laureátkou tohtoročnej Ceny Andreja Stankoviča, ktorú jej v pondelok udelili v Prahe za najnovší film Krehká identita a za celú doterajšiu tvorbu. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Podľa nej ocenený film vznikol v slovensko-českej koprodukcii spoločností Ultrafilm a Produkce Radim Procházka. Menovaný český producent získal už vlani rovnaké ocenenie vďaka snímke Karla Vachka Tmář a jeho rod.

Rodáčka z Bratislavy, ktorá absolvovala štúdium réžie na VŠMU v rodnom meste, má za sebou niekoľkoročnú spoluprácu s divadlom Stoka, ale aj ďalšími divadelnými súbormi, ako aj príležitostnú publikačnú činnosť, pričom jej filmografia obsahuje od roku 2003 už viac ako desiatku titulov. Za snímku Výmet (2003) získala hlavnú trofej na MFF v Bejrúte, za celovečerný dokument Anjeli plačú (2005) Cenu divákov na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov (MFDF) v Jihlave, za film o pomeroch v slovenskej justícii Nemoc tretej moci jej hrozili dva roky väzenia a vysoká pokuta. Teraz ocenený film je jej najnovším dielom.

Ocenenie udeľuje skupina Samozvanci, združujúca umelcov a filmových kritikov, preto sa o ňom hovorí aj ako o "Cene samozvancov".

Osobitné uznania udelili v tomto roku distribučnej spoločnosti ARTCAM za dlhodobo odvážny výber významných nekomerčných (hlavne zahraničných) filmov, ktoré uvádza do českých kín a organizátorom Medzinárodného filmového festivalu Ostrava Kamera Oko za kvalitnú dramaturgiu programu prehliadky napriek limitovaným finančným možnostiam.

Cena nesie meno básnika, knihovníka, editora a filmového kritika Andreja Stankoviča (1940-2001), ktorý patril medzi predstaviteľov pražského undergroundu.

Rodák z Prešova, ktorý žil od detstva v Čechách a bol absolventom štúdia knihovníctva na Univerzite Karlovej, debutoval literárne ešte v 60. rokoch. Po nástupe normalizácie sa živil zväčša manuálnou prácou, publikoval v samizdatoch. Patril medzi signatárov Charty 77 a manifestu Návrat krále. Po spoločenských zmenách pracoval ako knihovník na Pražskom hrade a publikoval v celom rade periodík.

Ocenenie nesúce jeho meno udeľujú od roku 2003 v spolupráci s českým Národným filmovým archívom v Prahe členovia skupiny Samozvanci. Nadviazali na tradíciu Cien samozvancov, ktoré udeľoval po tri roky samotný Stankovič za mimoriadne, ale nekonformné počiny v českej kinematografii.