Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Laureátmi Ceny FVU sú sochárka E. Fišerová a architekt P. Brtko

Slávnostné udeľovanie Ceny Fondu výtvarných umení za rok 2013 sa uskutočnilo v stredu 23. októbra 2013 v Sieni Dušana Jurkoviča v sídle Spolku architektov Slovenska na Panskej ulici v Bratislave. Na snímke Cenu za významný prínos v oblasti výtvarného umenia za rok 2013 udelili akademickej sochárke Eve Fišerovej. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Obaja laureáti majú v Galérii SAS ukážky zo svojej tvorby, kde výstava potrvá do 31. októbra.

Bratislava 23. októbra (TASR) – Výročné ceny Fondu výtvarných umení (FVU) za rok 2013 si dnes v Sieni Dušana Jurkoviča Spolku architektov Slovenska (SAS) v Bratislave prevzali dvaja laureáti. Za významný prínos v oblasti výtvarného umenia akademická sochárka Eva Fišerová a za architektúru Peter Brtko. Na slávnostnom udeľovaní sa zúčastnil štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Ivan Sečík.

"V súčasnosti patrí Eva Fišerová k najvýraznejším slovenským osobnostiam v oblasti sklenej plastiky a objektu. Presvedčí nás o tom nielen sústredenejší pohľad na jej žánrovo bohatú a štýlovo čistú umeleckú produkciu, ale i dlhý zoznam prestížnych výstavných a prezentačných podujatí i úspechov ďaleko presahujúcich rámec Slovenska," predstavila Mária Horváthová z FVU žilinskú rodáčku (1947) a absolventku Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Podľa nej Fišerovej tvorba má výsostne intelektuálny náboj, je zároveň i spontánna a nesmierne emotívna. V sochách a objektoch je sklo priezračné a krehké, ale často i robustné a hutné. Vo svojich štruktúrach i bublinách pohlcuje aj rozptyľuje svetlo. Sochárka ho láme novým spôsobom a vytvára ilúziu novej reality. Tiež pevný, robustný a majestátny bronz sa stal pre umelkyňu veľkou výzvou umožňujúcou hľadať paralely ale i protiklady k pôvodnej tvorbe v oblasti skla. V ostatných rokoch obohatila autorka svoj repertoár aj o veľkoplošné štrukturálne maľby. Sú to sugestívne diela, jedinečné vo svojej meditatívno-expresívnej výrazovosti.

Peter Brtko (1938) študoval architektúru na Vysokej škole technickej v Bratislave. Venoval sa architektonickej tvorbe, rekonštrukciám historickej architektúry a pamiatkovej starostlivosti.

"Jeho najvýznamnejším dielom je Detské mestečko v Zlatovciach, za ktoré v roku 1974 získal Cenu Dušana Jurkoviča. Je to dodnes unikátny urbanisticko-architektonický komplex. V dobe svojho vzniku predstavoval na Slovensku dovtedy nejestvujúce riešenie s výnimočnými architektonickými hodnotami," povedal prezident SAS Ján Bahna.

Slávnostné udeľovanie Ceny Fondu výtvarných umení za rok 2013 sa uskutočnilo v stredu 23. októbra 2013 v Sieni Dušana Jurkoviča v sídle Spolku architektov Slovenska na Panskej ulici v Bratislave. Na snímke Cenu za významný prínos v oblasti architektúry za rok 2013 udelili Ing. arch. Petrovi Brtkovi (vpravo).
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Významnú časť Brtkovho portfólia tvoria stavby pre kultúru (kultúrny dom v Senici, bývalé múzeum Ladislava Novomeského v Senici) i obnovy a rekonštrukcie historických stavieb (Mirbachov palác Galérie mesta Bratislavy, kostol Klarisiek pre expozíciu gotickej maľby a plastiky). Venoval sa aj návrhom na výstavné a muzeálne expozície, sakrálnej architektúre i návrhom na riešenie mestských interiérov.

"Okrem architektonickej tvorby je s menom Petra Brtka spojená i dlhoročná koncepčná a organizačná práca v oblasti kultúry, architektúry a výtvarného umenia," dodal Bahna.

Obaja laureáti majú v Galérii SAS ukážky zo svojej tvorby, kde výstava potrvá do 31. októbra.