Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Kultúra

Cena Oskára Čepana spúšťa otvorenú výzvu na ročník 2022

All In. At Least, a Possibility... je názov výstavy nominovaných umelcov na Cenu Oskára Čepana (COČ) 2021, ktorá je prístupná v Kunsthalle Bratislava (KHB). Svoje diela tam prezentujú Luki Essender, Év van Hettmer (inštalácia na snímke), Ondřej Houšťava, Tamara Kametani a Viktorie Langer. Foto: TASR - Dano Veselský

Laureát ocenenia získa finančnú odmenu, dvojmesačný rezidenčný pobyt v Residency Unlimited, partnerskej inštitúcii projektu v New Yorku (USA), a samostatnú výstavu alebo inú prezentačnú aktivitu.

Bratislava 1. februára (TASR) - Cena Oskára Čepana (COČ), ktorej dva ročníky sa v týchto dňoch stretávajú, spúšťa otvorenú výzvu na rok 2022. Vizuálni umelci do 40 rokov sa môžu prihlasovať od utorka na webstránke súťaže www.oskarcepan.sk. Ročník 2021 uzavrú 8. februára vyhlásením jeho laureáta. Medzinárodná porota bude vyberať z pätice nominovaných, Luki Essender, Év van Hettmer, Ondřej Houšťava, Tamara Kametani, Viktorie Langer. Finálová výstava All In. At Least, a Possibility... potrvá v Kunsthalle Bratislava do 28. februára. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

"Výberový proces medzinárodnej poroty potrvá dva dni, pričom už pred spoločným stretnutím majú porotcovia k dispozícii fotodokumentáciu projektov a sprievodné materiály k výstave," hovorí riaditeľka COČ Lucia Gavulová s tým, že vo výstavných priestoroch sa v pondelok 7. februára stretnú porotcovia naživo či cez stream spolu s nominovanými na ocenenie, organizátorom a kurátormi výstavy a strávia v Bratislave spoločné popoludnie debatami o jednotlivých projektoch. "Porota môže začať s rozhodovacím procesom večer, každopádne k záveru musí dospieť do utorka 8. februára najneskôr do 12.00 h," spresnila riaditeľka súťaže, ktorú organizuje Nadácia - Centrum súčasného umenia spolu s platformou na podporu súčasného umenia Collective. Laureáta vyhlásia v rovnaký deň o 18.00 h v KHB za účasti nominovaných umelcov, kurátorov, poroty i minuloročnej laureátky Daniely Krajčovej.

All In. At Least, a Possibility... je názov výstavy nominovaných umelcov na Cenu Oskára Čepana (COČ) 2021, ktorá je prístupná v Kunsthalle Bratislava (KHB). Svoje diela tam prezentujú Luki Essender (inštalácia na snímke), Év van Hettmer, Ondřej Houšťava, Tamara Kametani a Viktorie Langer.
Foto: TASR - Dano Veselský


Laureát ocenenia získa finančnú odmenu, dvojmesačný rezidenčný pobyt v Residency Unlimited, partnerskej inštitúcii projektu v New Yorku (USA), a samostatnú výstavu alebo inú prezentačnú aktivitu na Slovensku.

Gavulová pripomína, že výstava All In. At Least, a Possibility... potrvá do 28. februára. "Od vyhlásenia po jej záver sa ešte uskutočnia sprievodné podujatia k jednotlivým vystaveným projektom, ktoré budeme včas komunikovať. Pôjde o vedeckú prednášku, rozhovory s medzinárodne pôsobiacimi kurátorkami a podobne. Na sprievodnom programe stále pracujeme," dodala k aktuálnej výstave a potvrdila, že COČ naďalej ostáva určená vizuálnym umelcom do 40 rokov bez obmedzenia média. "K zásadnejším zmenám v jej štatúte nedochádza. Druhý rok pokračujeme v spolupráci s Kunsthalle Bratislava ako minulý rok získaným inštitucionálnym partnerom, a tak hlavnou zmenou azda je, že sa projekt situuje do hlavného mesta," poznamenala Gavulová.