Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Cenu Egona Erwina Kischa získali S. Lajda a J. Leikert

Na snímke akademický maliar Stano Lajda. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Medzinárodná cena Egona Erwina Kischa sa udeľuje nepretržite už 30 rokov za diela literatúry faktu v Českej a Slovenskej republike.

Bratislava 1. októbra (TASR) - V českom Letohrade, ktorý má prívlastok hlavné mesto literatúry faktu, odovzdali vo štvrtok 30. septembra medzinárodné Ceny Egona Erwina Kischa za diela literatúry faktu vydané v roku 2019 a 2020. Zo slovenských autorov hlavnú cenu získal Stano Lajda za knihu Posledná večera Leonarda z Vinci (2019). TASR o tom informoval Jozef Leikert, predseda Klubu spisovateľov literatúry faktu na Slovensku, ktorý si hlavnú cenu odniesol za dve knihy Mňačko a Izrael (2020) a Osudy osobností Slovenska (2020).

"Ceny Egona Erwina Kischa sa odovzdávali po tridsiaty raz, tieto ocenenia sú veľkým prínosom pre celú slovenskú literatúru faktu," zdôraznil Leikert.

Ďalšími ocenenými autormi boli Martin Homza, Mária Miková, Milan Novotný a kolektív (Študentský prológ k Nežnej revolúcii), Jozef Sitko (Vedieť odísť, alebo keď pravda nudí a lož zabáva), Miloš Jurkovič (Kruhy), Jana Judínyová (Dožinkový veniec pre kňažnú), Emil Polák (Ako sme (ne)robili perestrojku), Ján Gábor, Ferdinand Vrábel (Život národa je večný) a Juraj Marušiak (Príliš skoré predjarie).

Medzinárodná cena Egona Erwina Kischa sa udeľuje nepretržite už 30 rokov za diela literatúry faktu v Českej a Slovenskej republike. Jej držiteľmi sú napríklad Vojtech Zamarovský, Roman Kaliský, Pavel Dvořák či Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka.