Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Cenu Hudobného fondu získali aj Lýdia Urbančíková a Gabriel Dušík

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Tradícia založená v roku 1963 sa pôvodne týkala iba cien za hudobné dielo a koncertné umenie.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Hudobný fond oceňoval 20. septembra na slávnostnom stretnutí sedem osobností slovenskej hudobnej scény. Ceny Hudobného fondu 2022 získali Lukáš Borzík, Martin Krajčo, Lýdia Urbančíková, Dávid Hodek, Milan Rendoš, Peter Feder a Gabriel Dušík.

Lýdia Urbančíková dostala cenu Jozefa Kresánka za celoživotnú muzikologickú, redaktorskú, publikačnú a dramaturgickú činnosť s prihliadnutím na vytváranie hudobno-dokumentačnej databázy Košíc a východoslovenského regiónu.

"Veľmi sa teším, že sme boli ocenení traja rozhlasáci, pretože doteraz som väčšinou mala taký pocit, že tí, ktorí robia v rozhlase, na nich sa trocha zabúdalo. Ale tým, že som robila aj muzikologickú prácu a vydala som aj publikáciu o osobnostiach, takže sa mi podarilo prebiť medzi tú garnitúru vedcov," uviedla pre TASR Urbančíková.

Skladateľ a hudobník Gabriel Dušík získal cenu Gejzu Dusíka za hudbu k pôvodnému slovenskému muzikálu Jánošík, ktorý uvádza Divadlo Nová scéna, s prihliadnutím na dlhoročnú autorskú činnosť pri tvorbe úspešných muzikálov a piesní v populárnej hudbe.

"Najprv som bol rockový hudobník, potom som bol producentom platní, potom prišiel muzikál. To je asi ten normálny vývoj, ktorý prichádza vekom. Je pravda, že v roku 2007 som zakotvil v muzikáloch, robím aj popmusic, ale iba vtedy, keď mám čas. Práve v uvedenom čase ma piesňová tvorba trocha omrzela a muzikál bol niečím celkom novým v mojom živote. Práve ten posledný muzikál Jánošík je pre mňa najdôležitejší," povedal pre TASR Dušík.

Podľa jeho slov je však otázne, ako pri tejto energetickej kríze a cenách energie budú divadlá a kultúrne domy fungovať.

Ceny Hudobného fondu za významné výkony a dlhoročný prínos v oblasti vážnej hudby, folklóru, džezu, dychovej hudby a populárnej hudby udeľuje Rada Hudobného fondu na základe návrhov profesijných združení a odborných komisií.

Tradícia založená v roku 1963 sa pôvodne týkala iba cien za hudobné dielo a koncertné umenie. Neskôr pribudli aj ceny v ďalších žánroch, od roku 1991 to bolo ročne šesť cien, od roku 2018 pribudla k oceneniam aj oblasť populárnej hudby.