Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Cenu Rešpekt na Cinematiku udelia maďarskej režisérke I. Enyediovej

Na snímke vľavo riaditeľ medzinárodného filmového festivalu Berlinale Dieter Kosslick pózuje s maďarskou režisérkou Ildikó Enyediovou, ktorá si prevzala cenu Zlatý medveď za film Telo a duša (Testről és lélekről ) na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale 2017 v Berlíne 18. februára 2017. Foto: TASR/AP

Vo výbere z jej filmografie nebude chýbať snímka O tele a duši, s ktorou získala Zlatého medveďa z Berlinale aj nomináciu na Oscara, uviedol Štric.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Takmer stovku titulov prinesie 16. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Cinematik v Piešťanoch. Najväčšie filmové podujatie v tomto roku na Slovensku otvoria 14. septembra celovečerným hraným debutom dokumentaristu Petra Kerekesa Cenzorka. Festival potrvá do 19. septembra, v programe má tradičné súťaže európskych hraných filmov a domácich dokumentov a viacero sprievodných podujatí a workshopov. Najvýznamnejším zahraničným hosťom bude maďarská filmárka Ildikó Enyediová.

Festival sa uskutoční podľa minuloročného modelu, v plnom formáte, s nezmeneným počtom kinosál. "Pokiaľ Piešťany budú v zelenej farbe, umožníme vstup do kinosál divákom v režime OTP, v prípade, že by sa mesto dostalo do oranžovej farby, umožníme festival len vakcinovaným," informoval v utorok na tlačovej konferencii výkonný riaditeľ Tomáš Klenovský.

Šesťdňové podujatie uvedie 98 filmov, z toho 91 dlhometrážnych. Tradičnou súčasťou programu sú dve súťažné sekcie - Meeting Point Europe, ktorá ponúka to najlepšie z nových hraných snímok z celej Európy, a Cinematik.doc so súťažou domácich dokumentov. Umelecký riaditeľ Vladimír Štric podotkol, že viaceré z uvádzaných filmov uvidia návštevníci festivalu v domácej či svetovej premiére. O cenu v hlavnej súťaži sa bude uchádzať napríklad snímka Vážení súdruhovia!, čierno-biely film Andreja Končalovského, v ktorom režisér zachytil priebeh krvavo potlačenej demonštrácie v priemyselnom mestečku uprostred Sovietskeho zväzu. V hlavnej súťaži premietnu aj nový film Jasmily Žbaničovej Quo vadis, Aida?, ktorý získal Cenu divákov na MFF Rotterdam aj oscarovú nomináciu. Jeho hrdinka je prekladateľkou v službách OSN, ktorá sa v zúfalej hre o čas pokúša zabrániť tomu, čo neskôr vojde do dejín ako Srebrenický masaker.

V súťaži slovenských celovečerných dokumentov sa o cenu uchádza deväť domácich dokumentaristov, etablovaných aj začínajúcich. Figuruje v nej napríklad nový film Mira Rema Láska pod kapotou, celovečerný debut Márie Pinčíkovej Na značky!, vďaka ktorému diváci nahliadnu do zákulisia príprav veľkolepého všesokolského zletu, či premiéra filmu Mareka Janičíka Blúdiaci Holanďan Ľubomír Feldek, ktorý prináša portrét popredného slovenského spisovateľa a prekladateľa.

V sekcii Pod lupou Cinematik predstaví maďarskú kinematografiu, špeciálnu poctu vzdá režisérke, scenáristke a herečke Enyediovej, ktorá prijala pozvanie organizátorov festivalu a 16. septembra si na ňom prevezme cenu Rešpekt. "Vo výbere z jej filmografie nebude chýbať snímka O tele a duši, s ktorou získala Zlatého medveďa z Berlinale aj nomináciu na Oscara, ale ani slovenská premiéra novinky Príbeh o mojej žene, uvedenej na tohtoročnom festivale v Cannes," dodal Štric.