Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Cenu PEN 2020 získal Leikert za knihu Mňačko a Izrael

Básnik, spisovateľ, autor literatúry faktu Jozef Leikert. Foto: TASR

Porota tiež udelila tri prémie SC PEN, ktoré získali Jaroslav Klus za román Sólista, Etela Farkašová za prózu Záchrana sveta podľa G. a Juraj Alner za básnickú zbierku Stopy v piesku.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Laureátom Ceny Slovenského centra (SC) PEN 2020 za rok 2020 sa stal Jozef Leikert so svojou knihou Mňačko a Izrael. TASR o tom informoval Branislav Slyško, prezident SC PEN. Dodal, že o ocenenie sa uchádzalo 12 spisovateľov s pätnástimi knihami vydanými v roku 2020.

Výročnú cenu udelila porota v zložení Milan Materák (predseda), Ivica Ruttkayová a Jozef Slovák, básnikovi, historikovi a spisovateľovi literatúry faktu Jozefovi Leikertovi za dielo, v ktorom "neopakovateľným spôsobom z archívnych záznamov a výpovedí pamätníkov zobrazil strhujúci obraz doby, v ktorom vystupujú známe i menej známe postavy vtedajšej kultúrnej i politickej scény". Tie sa podľa hodnotenia poroty k čitateľom prihovárajú zo zápisníc ŠtB, zo záznamov zo zasadnutí Komunistickej strany Československa, zo spisovateľských či iných organizácií, ale aj ústami pamätníkov.

Kniha je voľným pokračovaním autorovej knihy Taký bol Ladislav Mňačko z roku 2008. Opisuje politické a osobné peripetie známeho novinára a spisovateľa v rokoch 1967 a 1968. "Dielo je cenným dokumentom doby a biografie významnej slovenskej kultúrnej osobnosti 20. storočial, autora legendárneho románu Ako chutí moc, ktorého si jeho súčasníci pamätajú ako 'československého Solženicyna'," poznamenal Slyško.

Porota tiež udelila tri prémie SC PEN, ktoré získali Jaroslav Klus za román Sólista, Etela Farkašová za prózu Záchrana sveta podľa G. a Juraj Alner za básnickú zbierku Stopy v piesku.