Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Ceny Anděl 2021 si uctili pamiatku D. Stypku, J. Uhlíř v Sieni slávy

Do Siene slávy na odovzdávaní cien Anděl 2021 27. apríla 2022 uviedli známeho a stále populárneho 76-ročného skladateľa a speváka Jaroslava Uhlířa (na snímke). Foto: TASR - boh

Po tretíkrát vyhlásili organizátori aj víťaza v kategórii najlepší slovenský album. Po skupinách Nocadeň a Le Payaco dané ocenenie tento rok získala dvojica Lash & Grey.

Praha 28. apríla (TASR) - Pražský Veletržní palác bol v stredu večer dejiskom galavečera 31. ročníka odovzdávania výročných cien Českej hudobnej akadémie Anděl 2021. Akadémia udelila sedem cien v hlavných a šesť cien v žánrových kategóriách, ako aj v kategórii najlepší slovenský album. Ďalšia hudobná osobnosť pribudla tiež do Siene slávy.

David Stypka a skupina Bandjeez získala za album Dýchej cenu v kategórii album roka, Davidovi Stypkovi patrí aj ocenenie sólový interpret a skupine David Stypka & Bandjeez aj cena za skladbu Farmářům.

Stypka zomrel 10. januára 2021, album Dýchej vyšiel v septembri 2021; dokončili ho spevákovi spoluhráči a priatelia zo skupiny Bandjeez s producentom Martinom Ledvinom. Novinka vyšla spoločne s videoklipom k piesni Farmářům.
Na snímke Ewa Farna s ocenením Anděl za album Umami.
Foto: TASR - Bohdan Kopčák

Ocenenenie sólová interpretka získala Ewa Farna za album Umami, skupinou roka sú Mirai za ich tretí štúdiový album Maneki Neko, Objavom roka je Annabelle za album Runnin' Out of F* Time, Annet X získala ocenenie za videoklip k piesni Bylo nebylo.

V žánrových kategóriách sošku Anděla získala Nikol Bóková za jazzový album Prometheus, Vladimír Mišík v kategórii folk za album Noční obraz, formácia Smack v kategórii rap za album Chimera Pt. 3: Snake, Amelie Siba v oblasti alternatíva a elektronika za album Love Cowboys, v kategórii klasika bol ocenený Ivo Kahánek za Kompletní klavírní dílo Antonína Dvořáka.

Skupina Sněť získala Anděla v kategórii rock za album Mokvání v okovech, sošku si však na pódiu neprevzali. Získali aj cenu fanúšikov - tú si už prebrali.

Po tretíkrát vyhlásili organizátori aj víťaza v kategórii najlepší slovenský album. Po skupinách Nocadeň a Le Payaco dané ocenenie tento rok získala dvojica Lash & Grey za album Blossoms of Your World.
Na snímke z 27. apríla 2022 dvojica Lash & Grey, ktorá zvíťazila v kategórii najlepší slovenský album. Jheo názov je Blossoms of Your World.
Foto: TASR - Bohdan Kopčák

Do Siene slávy uviedli známeho a stále populárneho 76-ročného skladateľa a speváka Jaroslava Uhlířa.

Ceny Anděl sú hudobné ceny Českej hudobnej akadémie, ktoré sa udeľujú od roku 1991. Víťazi jednotlivých kategórií sú odmenení prestížnou soškou Anděla od sochára Jaroslava Rónu.