Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Ceny Anděl 2023 zverejnili širšie nominácie

Odovzdávania výročných cien Českej hudobnej akadémie Anděl. Foto: TASR - Bohdan Kopčák

V každej kategórii akademici v prvom kole hlasovania vybrali sedem nahrávok, z nich po druhom kole hlasovania v polovici februára ostanú vždy tri mená v danej kategórii, teda klasické nominácie.

Praha/Bratislava 6. februára (TASR) - Česká hudobná akadémia má za sebou prvé kolo hlasovania. Zvolila v ňom užší okruh nahrávok, z ktorých v polovici februára vzídu klasické "andělské" nominácie. Takzvaným shortlistom dominuje meno Viktora Sheena - objavuje sa štyrikrát vďaka spoločnému projektu Roadtrip, ktorý natočil s Calinom, a dvakrát za sólovku Planeta opic. TASR informovala PR manažérka Nikol Klevcovová.

Sheenovi sekunduje Calin, ktorý sa môže objaviť v nomináciách hneď päťkrát, okrem albumu Roadtrip zaujal i klipom Pretty Boy. Po troch šanciach majú zavedené mená českej hudobnej scény ako Anna K., Jelen, J.A.R. či November 2nd, rovnako aj reprezentanti popu súčasného strihu Sofian Medjmedj, Ben Cristovao alebo Anna Vaverková. Dve prednominácie dosiahli napríklad David Koller, Pan Lynx, Tereza Balonová a MC Gey.

V každej kategórii akademici v prvom kole hlasovania vybrali sedem nahrávok, z nich po druhom kole hlasovania v polovici februára ostanú vždy tri mená v danej kategórii, teda klasické nominácie. Ceny Anděl Coca-Cola sa tento rok budú odovzdávať 30. marca v pražskej hale O2 Universum. Večerom budú sprevádzať dvaja moderátori, Ivana Fancy Kulhánková a Honza Dědek. Prvýkrát bude udelený Anděl v novej kategórii Spoločný projekt, v ktorej akadémia ocení výnimočné spolupráce.

V kategórii slovenský album získalo nomináciu sedem albumov týchto interpretov a skupín: Dennyiah - Eternal Sunshine, HEX - Kde je tu láska?, Le Payaco - Vidíme sa, Peter Lipa - Nola, No Name - V pôvodnom znení, Zuzana Smatanová - Rozprávač a The Curly Simon - Zvláštny svet.

"Na prvom kole hlasovania sa zúčastnilo celkovo 413 akademikov, čo dokazuje veľkú priazeň odbornej verejnosti k Cenám Anděl. Všetkým akademikom veľmi ďakujeme za ich hlasy," dodáva k prvému kolu hlasovania členka rady Českej hudobnej akadémie a riaditeľka ČNS IFPI Petra Žikovská.