Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Český kybernetik a fotograf Sládek vystavuje v Bratislave

Z vernisáže výstavy Oto Sládek: Jeden... nádech v galérii Profil Stredoeurópskeho domu fotografie. Foto: Veronika Marek Markovičová

Sládkove fotografie napriek zdanlivej jednoduchosti nesú v sebe príbehy.

Bratislava 8. júla (TASR) – Stredoeurópsky dom fotografie v Bratislave je od stredy dejiskom výstavy pod názvom Jeden... nádech. Po prvý raz ňou v slovenskej metropole prezentuje svoje práce český fotograf Oto Sládek (1972).

Žije v Pardubiciach, ale jeho profesia odborníka v oblasti kybernetiky mu umožňuje navštevovať rôzne kúty celého sveta. Toto spojenie využíva i vo svojej fotografickej tvorbe, charakteristickej tzv. poetickým minimalizmom.

„Bratislava je pre mňa citovo zafarbené mesto, takže sa veľmi teším z tejto pomerne veľkej výstavy, dlho som na to čakal," priznal pre TASR Sládek, na ktorého výstave okrem fotografií Bruselu, Damasku, Salerna, Džiddy, Prahy či Pardubíc nechýba ani Bratislava.

„Fotografia je odpočinkovou časťou alter ega kybernetika, poznám mnoho špičkových vedcov a technikov s podobnou záľubou, ktorú vykonávajú na vysokej úrovni, sú grafikmi, hudobníkmi, pre mňa je to fotografia," uviedol autor a zdôraznil, že umelecká fotografia ho neživí: „Je to oslobodzujúci moment, fotenie je pre mňa čistá radosť."

Mnohé z vystavených fotografií reprezentujúce poetický minimalizmus pripomínajú maľované obrazy z galérií. „Hrám sa so saturáciou, niekedy úmyselne pridávam alebo uberám živosť farieb. Ten obraz nie je len o tom, ako zachytíme realitu, ale aj o pocite, ktorý súvisí s momentom zachytenia," vysvetlil Sládek, ktorého k umeniu priviedol na strednej škole akademický maliar Josef Mathias Minařík.

Na snímke autor výstavy Oto Sládek a Monika Koblerová, riaditeľka Českého centra v Bratislave počas vernisáže výstavy v galérii Profil Stredoeurópskeho domu fotografie.
Foto: Veronika Marek Markovičová


„Pomohol mu s uvedomením si praktických aspektov tvorby umenia a jeho vzťahu k realite," dodáva kurátor výstavy Ivo Žídek s tým, že ďalším míľnikom Sládkovho umeleckého bádania bolo stretnutie s Bauhausom.

„Funkcionalistická jednoduchosť, ktorú predviedol napríklad Jaromír Funke, mala na Ota Sládka výrazný vplyv. Súčasne práce s farbou Vasilija Kandinského postupne formovali jeho videnie sveta, ktoré preniesol časom do svojich fotografií."

Sládkove fotografie napriek zdanlivej jednoduchosti nesú v sebe príbehy. „Fotografiu považujem za paralelu k poézii. Ako poézia je skratkovitou alternatívou k beletrii, k filmu je to fotografia, mám rád silnú dualitu medzi fotografiou a poéziou, preto aj poéziou dopĺňam svoje minimalistické fotografie," priznáva autor, ktorého v detstve ovplyvnil slávny český fotograf Josef Sudek.

„Je to autor celosvetového významu, aj jeho osobné osudy sú nesmierne inšpiratívne v tom, ako pristupovať k životu a umeniu," poznamenal Sládek, ktorý svojím špecifickým pohľadom na svet búra konvenčný prístup k minimalistickej fotografii. „Nastoľuje nový smer vo vnímaní jednoduchosti reality," podčiarkol kurátor výstavy, ktorá potrvá do 31. augusta.