Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

Český maliar Jan Hála sa narodil pred 125 rokmi, miloval Važec

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Bendík

V malebnom prostredí rozvíjal vidiecko-žánrovú tvorbu, v ktorej výtvarne dokumentoval a oslavoval svojráz podtatranskej dediny.

Blatná/Bratislava 19. januára (TASR) - Český maliar a ilustrátor Jan Hála väčšinu svojho umeleckého života zasvätil Slovensku, hlavne podtatranskej obci Važec. V pondelok 19. januára uplynie 125 rokov od jeho narodenia.

Vo Važci na Slovensku sa usadil v roku 1923. V malebnom prostredí rozvíjal vidiecko-žánrovú tvorbu, v ktorej výtvarne dokumentoval a oslavoval svojráz podtatranskej dediny (figurálne kresby a olejomaľby - Pastierik, Tkáčka, Uspávanka v poli, Bača). Maľoval obrazy ľudových typov (Zima vo Važci, Mišo muzikant, Starý v perinách, Važecká svadba).

Jan Hála sa narodil 19. januára 1890 v Blatnej (dnes súčasť českého Frymburku) v bývalom Rakúsko-Uhorsku. Absolvent Akadémie výtvarných umení (AVU) v Prahe sa v ranom období svojej tvorby venoval krajinomaľbe a expresívne podaným sociálnym motívom z prostredia baníkov. Od začiatku 30. rokov 20. storočia vytváral maľby v duchu idealizovanej ľudovej žánrovej maľby vo výraznom secesno-dekoratívnom štýle. Sústredil sa najmä na motívy zo života liptovského ľudu, ktoré často umiestňoval na pozadie scenérie Vysokých Tatier. V jeho dielach dominujú motívy pracujúcich žien (Priadky), ľudových zábav (Tanec vo Važci), maľoval nevesty (Važecká mladucha s jablkom) a matky s dieťaťom (Važecká madona).

Významná je aj jeho ilustrátorská činnosť, najmä pre deti a mládež. Ilustroval detský časopis Slniečko, leporelá, knihy Maroško vo Vtáčikove, Dobšinského Prostonárodné slovenské povesti a iné. Hálova ilustračná tvorba má základný význam v raných fázach vývinu slovenskej knižnej kultúry 20. storočia. Knižne vydal publikáciu Pod Tatrami (1948) a album Maľby (1951). Bol iniciátorom výtvarného života v regióne okolo Važca.

Malia a ilustrátor Jan Hála zomrel na Slovensku vo Važci 17. mája 1959 vo veku 69 rokov. Na jeho počesť zriadili vo Važci v roku 1984 Galériu Jana Hálu ako vysunutú expozíciu Galérie Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. V roku 2006 veľkú časť obrazov Jana Hálu z expozície ukradli.