Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Český národný archív získal pozostalosť po Karlovi Krylovi

Na archívnej snímke český pesničkár Karel Kryl. Foto: TASR/Ivan Rychlo

Medzi získanými predmetmi je aj Krylov prvý nemecký pas vydaný v roku 1970, alebo maľby z detstva a zo začiatku 70. rokov.

Praha 6. augusta (TASR) - Český národný archív získal kompletnú pozostalosť po Karlovi Krylovi. Obsahuje sadu exponátov, medzi ktorými sú aj jeho osobné predmety ako napríklad gitara, na ktorej hral počas svojho posledného koncertu, ďalej texty piesní, či maľby. Informuje o tom spravodajský portál ČT24.

Na gitare, s ktorou sa Kryl vrátil koncom novembra 1989 z emigrácie do Československa, ešte zostal nalepený zoznam piesní. Práve na nej hral aj koncert 3. decembra 1989 pre "všetkých slušných ľudí".

Medzi získanými predmetmi je aj Krylov prvý nemecký pas vydaný v roku 1970, alebo maľby z detstva a zo začiatku 70. rokov. Strojopisy z pozostalosti dokumentujú ako vznikali jeho piesne a texty od roku 1968 v politickom exile. Tie z počiatku 90. rokov zas ukazujú jeho sklamanie z ponovembrového vývoja udalostí v Československu. Túto pozostalosť pamiatkári získali z Nemecka od Krylovej manželky Marlen. Vyjednávanie medzi stranami trvalo viac ako 20 rokov.

Život Kryla by mala pripomenúť výstava, ktorú Český národný archív s využitím tejto novej pozostalosti plánuje pripraviť o tri roky.

Karel Kryl bol český pesničkár, básnik a významný predstaviteľ českého protestsongu. Zomrel náhle 3. marca 1994 v Mníchove na srdcovú príhodu vo veku nedožitých 50 rokov.