Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Český slavík 2022: Vyhrali Lucie Bílá, Marek Ztracený a Kabát

Na snímke z galavečera Lucie Bílá, ktorá získala zlatú pozíciu v kategórii speváčky. Je to jej v poradí 21. Zlatá soška. Foto: TASR - Bohdan Kopčák

Kategóriu objav roka získal Calin, brniansky spevák a rapper, predstaviteľ alternatívneho r'n'b na československej scéne.

Praha 13. novembra (TASR) – Hudobnou udalosťou roka bol v sobotu večer (12. 11.) v pražskom Forume Karlín galavečer Český slavík 2022. Populárna anketa tento rok jubiluje, oslávi 60 rokov od svojho založenia. Pod názvom Zlatý slavík vznikla v roku 1962 v pražskej redakcii týždenníka Mladý svět. Tento ročník vyhlásil víťazov v siedmich kategóriách.

Prvou bola kategória speváčok, zlatú pozíciu získala Lucie Bílá, je to jej v poradí 21. Zlatá soška, na striebornej priečke je Ewa Farna, bronzová je Eva Burešová. Lucie Bílá s počtom 71.519 hlasov získala aj ocenenie Absolútny slavík.

"Bol to nádherný pocit a ešte nádhernejší bol, keď som dostávala toho absolútneho, toho predchádzajúceho dvanásteho mi odovzdával ešte Karel Gott. Takže trinásť absolútnych a dvadsaťjeden zlatých to je veľká radosť, veľmi si to vážim. Človek by mal byť šťastný za to, čo je, čo bude budúci rok, neviem. Ale ja som veľmi prajúca a priala by som to šťastie ďalším. Skutočne som to nečakala, myslela som si, že už som tú štafetu odovzdala. Ale ešte zrejme neprišiel ten správny čas. Ja svojim kolegyniam fandím, takže keď sa niekde začne robiť iná zbierka niekomu inému, tak mu to budem môcť priať. Je pekný pocit," povedala pre TASR zlatá slávica Bílá.

V kategórii skupiny sa na prvé miesto vrátila skupina Kabát, ktorá hostí v hľadisku a divákov pri televíznych obrazovkách pozdravila priamo z koncertu. Na druhej priečke je skupina Mirai, na tretej skupina Kryštof. Kabát získal jedenáste zlato, pre Mirai je to po minuloročnom zlate strieborná pozícia.

Marek Ztracený je jediným, ktorý v troch hlavných kategóriách obhájil minuloročné prvenstvo. Na striebornej priečke zaznelo z pódia nové meno, druhý je spevák a herec Vojtěch Dyk. Tretí bol Richard Krajčo, líder skupiny Kryštof. Oceneniu sa teší, aj keď on samotný sa cíti byť hlavne spevákom vo svojej kapele.

"Rozhodujú fanúšikovia, publikum, tak je to pre mňa najcennejšie ocenenie, ktoré vôbec môže byť. Takže je to krásny pocit, je to tak veľká motivácia na to, snažiť sa skladať pesničky. Pretože, keď ľudia oceňujú to, čo robíš, tak to celé dáva zmysel. Je hollywoodsky príbeh, to čo sa okolo mňa poslednú dobu deje. Verím, že možno nebude vrcholiť v Edene na futbalovom štadióne, že ešte bude pokračovať ďalej a ďalej, takže sa veľmi teším," povedal pre TASR zlatý slávik Ztracený.

Na snímke z galavečera Marek Ztracený.
Foto: TASR - Bohdan Kopčák


"Bolo to krásne, je to ocenenie od ľudí, im som sympatický, takže je to dobré. Asi si myslím, že to nie je iba o speve, vážim si to, že ma ľudia vnímajú, čo je v dnešnej dobe dobré. Som rád, robíte nejakú prácu, beriete za to peniaze, ešte vás takto ocenili ľudia, takže to je dobré, to ma baví," uviedol strieborný slávik Vojtech Dyk.

"Bol som prekvapený, bolo to veľmi milé. Ja som sem dnes šiel s tým, že si užijem pekný večer, užíval som si ho ešte predtým, než som išiel na pódium, a bol to krásny bonus. Bez kapely by som nebol to, čo som teraz. Od albumu Halywůd som nenapísal jedinú pieseň, takže mám takú tvorivú pauzu, povedal som si, že sa budem venovať iným oblastiam života, je to rodina, deti, vrátil som sa viac k herectvu, až príde nutkanie, že mám opäť začať skladať, tak začnem a uvidím, aké to bude," povedal bronzový slávik Richard Krajčo.

Kategóriu hiphop vyhrala formácia ATMO Music, na striebornej pozícii sa umiestnil Calin, tretie miesto získal Marpo. Kategóriu objav roka získal Calin, brniansky spevák a rapper, predstaviteľ alternatívneho r'n'b na československej scéne. Najobľúbenejšou skladbou Rádia Impulz za rok 2022 je hit Originál Mareka Ztraceného.

Novou je kategória Sieň slávy, prvým, ktorého do nej uviedli, je Jiří Suchý, zakladateľ a legenda pražského divadla Semafor. Do siene ho uviedla dlhoročná herecká partnerka z divadla Jitka Molavcová.