Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Noc múzeí a galérií otvorí v Ponitrianskom múzeu všetky expozície

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Dejinám odievania sa bude venovať prednáška Šaty robia človeka, milovníci kníh si zasa budú môcť pozrieť staré vzácne tlače, regionálne publikácie a periodiká, informovalo Ponitrianske múzeum.

Nitra 9. mája (TASR) – Ponitrianske múzeum v Nitre sprístupní 14. mája všetky svoje expozície. V rámci podujatia Noc múzeí a galérií budú otvorené od 13. do 21. hodiny.

Návštevníci si môžu pozrieť všetky archeologické výstavy, či už ide o expozíciu Nitriansko v zrkadle vekov alebo výstavu zameranú na výskum a obnovu Oponického hradu. Ďalšia prezentuje vzácne archeologické nálezy z celého Slovenska a sprístupnená bude aj detská interaktívna výstava Expedícia pravek.

Otvorená bude tiež prírodopisná výstava Život v poľných a vodných biotopoch i výstava obrazov českého maliara Valentina Horbu s názvom Malé radosti. Súčasťou podujatia bude tiež sprievodný program. „Dejinám odievania sa bude venovať prednáška Šaty robia človeka, milovníci kníh si zasa budú môcť pozrieť staré vzácne tlače, regionálne publikácie a periodiká,“ informovalo Ponitrianske múzeum.

Okrem toho sa návštevníci môžu zúčastniť na komentovaných prehliadkach k výstave o Oponickom hrade, ktoré múzeum pripravilo v spolupráci s Katedrou archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Živé znázornenie mikrosveta ponúkne výstava Nezvyčajná zoológia. Súčasťou programu bude aj projekcia fotografií starej Nitry. „Časť podujatí sa bude konať aj v ukrajinskom jazyku,“ pripomenuli organizátori.