Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Cez víkend sa začal Viva Musica! festival

Foto: Zdenko Hanout

Shakespearova romantická komédia Sen noci svätojánskej, bábková opera aj 60-členný mládežnícky orchester Virtuoso prilákali do mesta viac ako štyritisíc malých aj veľkých návštevníkov.

Bratislava 23. júna (OTS) - Shakespearova romantická komédia Sen noci svätojánskej v sobotu, 21.6. otvorila jubilejný 10. Ročník Viva Musica! festivalu a Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2014. V spolupráci s medzinárodným festivalom Letné shakespearovské slávnosti ožil Shakespearov text v podaní Sabiny Laurinovej, Oldřicha Víznera, Csongora Kassaia, Petra Kadlečíka a Jakuba Rybárika v sprievode Mendelssohnovej hudby interpretovanej Slovenskou filharmóniou pod vedením Leoša Svárovského.

22. júna predviedlo Národné bábkové divadlo Praha Mozartovu operu Čarovná flauta. Organizátorov tešil veľký záujem detí a ich rodičov, ktorý zaplnili celé nádvorie Primaciálneho paláca. Rozprávačom bol Martin Vanek, ktorý deti počas prestávok medzi dejstvami aktívne zapájal do predstavenia.
Mozartova opera v podaní pražského Národného bábkového divadla okrem stretnutia s operou a hudbou rakúskeho génia priniesla divákom aj nevšedný zážitok z vizuálneho stvárnenia diela v podaní bábok so živými hercami.

Čarovná flauta rozpráva príbeh princa Tamina, ktorý bojuje o priazeň pôvabnej princeznej Paminy, dcéry Kráľovnej noci, a vtáčkara Papagena túžiaceho po krásnej Papagene. Silou lásky a pravdy hrdinovia prekonávajú nástrahy Kráľovnej noci, jej troch dvorných dám a sluhu Monostata.

Bábkové divadlo večer na Hlavnom námestí vystriedal Národný mládežnícky orchester Virtuoso, ktorý tvoria najtalentovanejšie deti a mládež zo základných umeleckých škôl z celého Slovenska. Bolo až neuveriteľné vidieť toľko mládežníkov hrať na klasický hudobný nástroj s takým nadšením a nasadením a neutíchajúcim úsmevom na tvári.
Špeciálnym hosťom koncertu bol barytón Filip Tůma, ktorý v jeden moment nahradil na poste dirigenta Igora Dohoviča, pod ktorého vedením už národný mládežnícky orchester úspešne absolvoval niekoľko koncertov po celom Slovensku.


Festival Viva Musica! pokračuje už v utorok koncertmi v Starej Tržnici.

24.6. Quasars Ensemble & Dalibor Karvay
25.6. Xavier Sabata & Il pomo d’oro
26.6. Korben Dallas Symphony
27.6. Upír Nosferatu
28.6. Viva Opera!


Kompletný program Viva Musica! festivalu nájdete na www.vivamusica.sk
Vstupenky sú k dispozícii v sieti Ticketportal.sk.