Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Chinaski predstavia nový album v novej česko-slovenskej zostave

Hudobná skupina Chinaski, archívna snímka. Foto: TASR

Dlhoočakávaná platňa dostala symbolický názov 11. Novinku predstaví skupina fanúšikom na koncerte 5. októbra v bratislavskom klube MMC.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Jedna z najpopulárnejších českých kapiel Chinaski vydala v týchto dňoch svoj jedenásty štúdiový album. Dlhoočakávaná platňa dostala symbolický názov 11. Novinku predstaví skupina fanúšikom na koncerte 5. októbra v bratislavskom klube MMC. TASR o tom informoval PR manažér Roman Helcl.

Novinka ponúka 11 nových songov, sú nimi Schody, Láska a data, Báseň, Napsala mi psaní, Já a můj kůň, Rozměníš všechno…, Dokonalá chvíle, Kapradí, Osud a Kapradí II. Hudobníci okolo speváka Michala Malátneho ho nahrali v novej česko - slovenskej zostave. Na basgitaru hrá Tomi Okres, známy ako bývalý hráč skupiny IMT Smile.



„Na bratislavskom koncerte odohráme celý nový album a pridáme najväčšie hity od Chinaski,“ hovorí Tomi Okres a dodáva: „Budeme mať špeciálneho hosťa, keďže dve pesničky, Osud z nového albumu a megahit od IMT Smile Ľudia nie sú zlí si s nami zaspieva náš kamarát Ivan Tásler, ktorý nám nový album aj pokrstí.“

Napriek tomu, že Chinaski budúci rok oslávia štvrťstoročie od koncertného krstu debutového albumu a počas natáčania desiatich radových nahrávok vyskúšali snáď všetky možné štúdia a producentov, tak ako tentoraz, zatiaľ nikdy nepracovali.

„Väčšina pesničiek vznikla po koncerte v šatni. Len tak na akustických gitarách, z čistej radosti, že sme spolu. Má teda kapelového a večierkového ducha. Myslím, že je to náš najsilnejší album a mám z neho veľkú radosť,“ uviedol pre médiá spevák Michal Malátný.

Chinaski nový album nahrávali v Prahe, Mikulove, Mníchove a v Londýne. Napriek tomu, že občas využili producentské skúsenosti Nemca Reinholda Macka (Queen, David Bowie) alebo Angličana Sachu Skarbeka (James Blunt, Adele, Miley Cyrus), väčšinou sa snažili spoľahnúť na seba.

„Na minulých albumoch sme produkciu a aranžmány riešili detailne. Tentoraz sme do našich pesničiek žiadne producentské 'čáry máry' nepustili, všetko sme zjednodušili, šli po zmysle textov, takže album znie tak, ako kapela naozaj hrá,“ popisuje Malátný a vyzdvihuje, že na albume sa skladateľsky a aranžérsky podieľali všetci členovia kapely.

„Navyše tentoraz všetky texty neboli len na mne. Začal som spolupracovať so slovenským textárom Vladom Krauszom, ktorý nám priniesol dva krásne texty. Predovšetkým úvodné Schody dali nášmu albumu tému,“ doplnil Malátný.

Kapela Chinaski odohrala v novej zostave 130 koncertov a obhájila pozíciu jednej z najúspešnejších českých kapiel, ktorá vie pritiahnuť publikum do klubov, malých i veľkých hál a byť headlinerom tých najväčších festivalov. Svoju pozíciu hodlá potvrdiť aj v roku 2020 na halovom turné po väčších mestách Českej republiky. Okrem toho Chinaski plánujú odohrať symbolický koncert v Jičíne, rodisku speváka Michala Malátneho, ktorý kapela odohrá vo výročný deň 26. novembra, presne 25 rokov od krstu prvého albumu, ktorý bol na rovnakom mieste.