Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Choreograf Ondrej Šoth oslavuje 55. narodeniny

Ondrej Šoth. Foto: TASR

Choreograf Ondrej Šoth, bývalý generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, sa v piatok 23. januára dožíva 55. narodenín.

Bardejov/Bratislava 22. januára (TASR) - Choreograf Ondrej Šoth, bývalý generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, sa v piatok 23. januára dožíva 55. narodenín.

Vo svojej tvorbe inklinuje k moderným formám a vyjadrovacím prostriedkom v tanečnom umení. V inscenáciách ako choreograf kladie dôraz na psychologizmus postáv, na drobnokresbu charakterov, vierohodnosť situácií a scén a ich opodstatnenie v pohybovej reči. Mottom jeho tvorby je vnútorný svet človeka.

Ondrej Šoth sa narodil v Bardejove 23. januára 1960. Vyštudoval klasický tanec na Konzervatóriu v Košiciach u Andreja Halásza (1975-1979), choreografiu a réžiu tanca na bratislavskej Vysokej škole múzických umení (VŠMU) u profesora Štefana Nosáľa (1979-1983).

Profesionálne sa uplatnil ako choreograf v Pražskom komornom balete Pavla Šmoka, v Národnom divadle Praha, v Laterne Magike, v SND, v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve ( SĽUK), v Nemecku v Arts concerts Mníchov, hosťoval v ukrajinskom Kyjeve. Šéfom baletu bol v Mestskom divadle v českom Ústí nad Labem a v roku 2000 sa stal riaditeľom Baletu Štátneho divadla v Košiciach. Baletný súbor pod jeho vedením pripravil množstvo predstavení, s ktorými sa prezentoval na domácej a mnohých zahraničných scénach. Na základe rozhodnutia výberovej komisie z 26. marca 2010 sa Ondrej Šoth stal generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla. Na túto funkciu rezignoval 21. septembra 2011.

Skoro dve desiatky rokov pôsobil Ondrej Šoth na významných zahraničných scénach. Na svojom konte má desiatky choreografií od klasických baletov, cez opery, až po tanečné dielne a tanečné divadlo. Pravidelne spolupracoval s množstvom divadiel v rámci celého Československa (napríklad s Novou scénou Bratislava, Slovenským národným divadlom, Divadlom SNP Martin, Komornou operou Bratislava, DRAK Hradec Králové, Divadlom Andreja Bagara Nitra, Národným divadlom Praha, Divadlom KORZO Bratislava, Divadlom Rubín Praha, Divadlom Na zábradlí Praha, Mestským divadlom Ústí nad Labem).

Na divadelných doskách spolupracoval s mnohými významnými režisérmi (napríklad s Ľubomírom Vajdičkom, Romanom Polákom, Jozefom Bednárikom, Mariánom Chudovským). Zaujímavé sú jeho filmové spolupráce, napríklad s Jurajom Jakubiskom na Perinbabe (1984), Petrom Weiglom na filmovej opere Romeo a Julie na vsi (1987), v Hollywoode (USA) spolupracoval na snímke Open to hard, v ktorej hrali Ornella Mutiová, Robert de Niro, Catherine Deneuveová.

Ako pedagóg pôsobil Ondrej Šoth na Vysokej škole múzických umení v Bratislave (1990-1994), na Akadémii múzických umení v Prahe (katedra Ctibora Turbu) a na Konzervatóriu v Prahe (v posledných dvoch učil v rokoch 1994-1995). Učil tiež na Vysokej škole hereckej v poľskom Krakowe, pôsobil na Kráľovskom konzervatóriu v Liege v Belgicku a na Akadémii umenia v Paríži vo Francúzsku.

Je laureátom viacerých ocenení. Medzi významné patria Cena Slovenského literárneho fondu za predstavenia Zvláštna radosť žiť II. (2002), Cena Hviezdy svetového baletu (World Ballet Stars), Cena Hviezdy svetového baletu (World Ballet Stars) - Choreografia (2005), Výročná cena v oblasti divadla od Literárneho fondu (2006), DOSKY 2006/2007 za réžiu a choreografiu baletu Svadba podľa Figara (Mozarta), Cena ministra kultúry SR za rok 2007 za významný príspevok zviditeľnenia tanečného umenia za réžiu a choreografiu baletu Svadba podľa Figara (Mozarta) v roku 2008. Za tanečný projekt M. R. Štefánik získal Ondrej Šoth ocenenie Krištáľové krídlo 2009 v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie.