Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Choreograf Ševčík ovplyvnil tvorbu SĽUKu. Založil aj súbor v New Yorku

SĽUK, archívne foto. Foto: TASR - Ladislav Roller

Stal sa jedným z prvých členov SĽUK-u a počas nasledujúcich tridsiatich rokov reprezentoval slovenské ľudové umenie vo svete.

Bratislava 12. mája (TASR) - Popredný interpret ľudového tanca Jaroslav Ševčík, ako režisér svojrázne ovplyvnil vývoj tvorby Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK), režijne a choreograficky spolupracoval s viacerými divadlami a stál pri zakladaní folklórnych súborov v zahraničí - Limbora v New Yorku (USA), Lučina v Clevelande (Ohio, USA), Trávnica v Lakewoode (Kalifornia, USA), Šarišan v Detroite (Michigan, USA), Slovakians v Pittsburghu (Pensylvánia, USA) či Zemplín v Toronte (Kanada). Od jeho narodenia uplynulo dnes 85 rokov.

Jaroslav Ševčík sa narodil 12. mája 1932 v dnešnej českej obci Horní Lideč v okrese Vsetín. Po štúdiu na gymnáziu v Leviciach v roku 1960 nastúpil na strednú Osvetovú školu (v súčasnosti Stredná odborná škola masmediálnych a informačných štúdií) v Bratislave. V roku 1964 nasledovalo pedagogické štúdium pre učiteľov tanečného odboru na Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej v Bratislave. Titul zaslúžilý umelec získal v roku 1969.

Stal sa jedným z prvých členov SĽUK-u a počas nasledujúcich tridsiatich rokov reprezentoval slovenské ľudové umenie vo svete. Vytvoril kreácie v tanečných kompozíciách Kresák (1951), Bunkošový tanec (1951). Účinkoval v celom repertoári SĽUK-u s výrazným akcentom na charakterové zobrazenie postáv. Stal sa nezabudnuteľným predstaviteľom v choreografii Jánošíka a Kapitána pandúrov v Povesti o Jánošíkovi (1956). Režijne sa podieľal na programových celkoch SĽUK-u ako Obrázky spod Poľany (1972), Na priedomí (1976). Účinkoval v množstve televíznych inscenácií napríklad Balada o Vojtovej Maríne, v choreografii Surovô drevo-goralský tanec, ktorý mal vyše 500 repríz.

Venoval sa aj šíreniu slovenského folklóru v zahraničí. V tomto smere je treba vyzdvihnúť jeho prácu s folklórnymi súbormi zahraničných Slovákov, pre ktorých táto spolupráca znamenala často vzkriesenie ich činnosti až po umelecký vzostup týchto kolektívov.

Mimoriadnu schopnosť preukázal ako režisér pri koncipovaní veľkých programových celkov a prípravou programov s veľkým počtom súborov. Ide o jeho umelecký prínos na festivaloch ako sú Medzinárodný folklórny festival Východná, Folklórne slávnosti pod Poľanou a Medzinárodný folklórny festival Praha srdce národov – kde bol hlavným programovým režisérom.

Svoje skúsenosti odovzdával študentom nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Od roku 1997 spolupracoval s Domom zahraničných Slovákov v Bratislave.

Choreograf a režisér Jaroslav Ševčík zomrel 17. júna 2005 v Bratislave po ťažkej a zákernej chorobe vo veku 73 rokov.