Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Fujaristi sa zídu na festivale Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!

Na snímke vpravo Michal Fiľo so synom Matúšom počas úvodného otvorenia prezentácie výroby fujár pre verejnosť na podujatí Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane! počas 15. ročníka celoslovenského stretnutia fujaristov v Čičmanoch 23. septembra 2021. Foto: TASR – Erika Ďurčová

Podujatie sa koná v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.

Čičmany 23. septembra (TASR) – Na 15. ročníku folklórneho festivalu Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!, ktorý sa začal vo štvrtok v Čičmanoch, sa zídu fujaristi z celého Slovenska. Podujatie je podľa jeho dramaturga a režiséra Michala Fiľa venované významnému etnomuzikológovi Oskárovi Elschekovi.

„Poďakovanie za celoživotnú aktivitu v oblasti ľudovej hudobnej kultúry mu organizátori a muzikanti odovzdajú v sobotnom (25. 9.) programe Pocta človeku. Zaslúžil sa o to, že fujara je zapísaná v UNESCO. S mnohými je osobný priateľ, keďže robil výskumy po Slovensku. Takýmto spôsobom si ho chceme uctiť," povedal Fiľo.

Novinkou na festivale je škola hry na fujaru a prezentácia výroby fujár. „Tradičnou súčasťou bude výstava pastierskych hudobných nástrojov Odkazy majstrov, na ktorej výrobky predstavia Vladimír Homola a Michal Fiľo. V areáli čičmianskeho kaštieľa vystúpia fujaristi zo Slovenska, folklórne súbory Urpín z Banskej Bystrice, Váh z Liptovského Mikuláša, MSSk Chlopi z Heľpy, Pohronci, Trombitáši FSk Javorník z Lúk, Aranka z Jarovníc, sólisti heligonkári a gajdoši, domáca folklórna skupina Lastovienka a Ľudová hudba Juraja Pecníka," informovalo Krajské kultúrne stredisko v Žiline.

Podujatie sa do nedele (26. 9.) realizuje pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej, z verejných zdrojov ho podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj. Koná sa v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva.