Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Činčerová nakrútila príbeh vedca; 30 rokov nepoznal svoju identitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Dokumentárny film s hranými scénami Identita ES zaujal aj poroty filmových festivalov, na Hollywood International Golden Age získal cenu za najlepší medzinárodný dokumentárny film.

Bratislava 26. októbra (TASR) – Životný príbeh svetovo uznávaného imunológa a genetika, ktorý život zasvätil odhaľovaniu tajomstiev génov a pritom sám dlho nepoznal svoju vlastnú identitu, rozpráva celovečerný dokumentárny film Identita ES. V Bratislave ho v stredu odpremiérovala scenáristka a režisérka Alena Činčerová. Oceňovaný film vstúpi do kinodistribúcie 27. októbra.

Profesor Emil Skamene (ES) opustil Československo v roku 1968 a dlho žije v Kanade. Je nositeľom zlatej ľalie ako rytier rádu najvýznamnejších Quebečanov, patrí mu aj vyznamenanie od britskej kráľovnej Alžbety pre Kanaďanov, ktorí sú významní pre Britské impérium. Napísal vyše 280 publikácií z oblasti genetiky, imunológie a metabolických porúch. Získal desiatky ocenení mnohých svetových univerzít, vedeckých akadémií a výskumných centier. Len súhrou náhod objavil, že je niekým úplne iným.

Profesor ES sa narodil počas druhej svetovej vojny v haličskej Bučači, asi v auguste 1941. Presnejšie to nevie, svoju pravú identitu nepoznal 30 rokov. Narodil sa ako Emil Kleiner, dieťa židovských rodičov, významného haličského notára Benia Kleinera a jeho manželky Gizely. Jeho rodičia zahynuli pri pogrome v roku 1943. Krátko pred smrťou však dokázali zariadiť, že osemnásťmesačný synček bol neuveriteľne dramatickou cestou a s pomocou najmenej pravdepodobného muža dopravený do Prahy. Zo všetkých 16.000 bučačských Židov prežili vojnu iba štyria ľudia. Pod celoživotným snažením profesora Skameneho je podpísaná túžba dokázať, že záchrana jeho života mala cenu.

"Pána profesora poznám vyše 20 rokov, zoznámila som sa s ním náhodou, keď som nakrúcala pre Českú televíziu Cestomániu v kanadskom Montreale, tam mi ho predstavili," uviedla pre TASR Činčerová k zoznámeniu s mužom, ktorý ju zaujal svojou vedeckou profesiou. "V závere nášho rozhovoru zrazu vytasil tento svoj neuveriteľný životný príbeh, už vtedy som zatúžila nakrútiť o ňom film, ale tá cesta bola dlhá, skutočne trvala vyše 20 rokov," dodala scenáristka a režisérka.

Dokumentárny film s hranými scénami Identita ES zaujal aj poroty filmových festivalov, na Hollywood International Golden Age získal cenu za najlepší medzinárodný dokumentárny film, zaujal tiež porotu Lion Film Festivalu (najlepší režisér, najlepší celovečerný dokumentárny film) a úspešný bol aj na ďalších filmových prehliadkach - The Impact Docs Award (najlepší dokumentárny film), Eastern Europe International Film Award či Filmový festival Brno (Grand Prix).