Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Cinematik uvedie čiernobielu lyrickú baladu Piargy v svetovej premiére

Na archívnej snímke atmosféra filmového festivalu Cinematik. Foto: TASR Martin Palkovič

Medzi domácimi novinkami, ktoré aktuálne najväčšie slovenské filmové podujatie predstaví, je aj celovečerný hraný debut Michala Blaška Obeť.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Sekcia pod názvom Čo dom dal predstaví nové prírastky v slovenskej kinematografii na 17. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Uskutoční sa od 13. do 18. septembra v Piešťanoch.

Medzi domácimi novinkami, ktoré aktuálne najväčšie slovenské filmové podujatie predstaví, je aj celovečerný hraný debut Michala Blaška Obeť. Ako ďalej informoval TASR Peter Konečný, PR manažér festivalu, táto snímka bude zároveň otváracím filmom. Príbeh Iriny, slobodnej matky z Ukrajiny, ktorej v malom českom meste ktosi brutálne napadne syna, príde do Piešťan priamo z najstaršieho filmového festivalu sveta v Benátkach, kde bude mať len o niekoľko dní skôr svetovú premiéru v súťažnej sekcii Orizzonti.

Tereza Nvotová, známa najmä svojou dokumentárnou tvorbou, na Cinematiku predstaví svoj druhý celovečerný hraný film s názvom Svetlonoc. "Ide o hororovú drámu z prostredia slovenskej horskej dedinky, kam sa po rokoch vracia mladá Šarlota, aby zistila pravdu o svojej stratenej sestre. Keď sa však v dedine začnú diať čudné veci, miestni ju začnú upodozrievať z bosoráctva," približuje festival snímku, ktorú uvedie v exkluzívnej slovenskej predpremiére.

Tomáš Hlaváček prinesie na festival česko-slovenský koprodukčný film Bývať proti všetkým (2021), dokument, ktorý priblíži, aké je to narodiť sa v ubytovni, žiť tam ako dieťa a nakoniec tam prežiť celý život aj s vlastnou rodinou.

Svoj nový film Slovo predstaví Beata Parkanová. "Sleduje osud manželov, ktorí si sľúbili, že budú stáť vždy pri sebe a neprekročia svoje morálne hranice. Rok 1968 je však pre nich ťažkou skúškou," približuje festival dobovú drámu, ktorú uvedie v distribučnej premiére. V sekcii Čo dom dal uvedie aj komédiu Vitaj doma, brate!. Režisér a scenárista Peter Serge Butko v nej rozpráva príbeh spisovateľa Zoliho, ktorý prichádza do malej slovenskej dedinky, aby spoznal rodinu svojej snúbenice. V obci preslávenej klobásami a pálenkou to ako abstinujúci vegetarián nemá najľahšie, no všetko sa zmení, keď miestnym sľúbi, že o nich napíše knihu.

Aj záverečný film 17. ročníka Cinematiku bude patriť práve snímke zo sekcie Čo dom dal. Festival uzavrú Piargy režiséra Iva Trajkova, čiernobiela lyrická balada, ktorá vznikla na motívy rovnomennej novely Františka Švantnera. "Odohráva sa uprostred patriarchálnej vidieckej spoločnosti v medzivojnovom období a v jej centre je zakázaný ľúbostný trojuholník. Pokrivená morálka a skazenosť však nezostanú nepotrestané," avizuje festival film, ktorý uvidia diváci v exkluzívnej svetovej premiére.