Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Činohra Slovenského národného divadla premiéruje hru B. Pintéra Špina

Budova Slovenského národného divadla v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR/Vladimír Benko

Príbeh sa odohráva v maďarskej dedine počas štyroch ročných období. Irena a Attila sa dlho pokúšajú založiť si rodinu.

Bratislava 23. marca (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) premiéruje inscenáciu hry súčasného maďarského dramatika, herca a režiséra Bélu Pintéra Špina. Réžie silného intímneho príbehu s prvkami balady a folklóru, ale tiež s poriadnou dávkou irónie a spoločenskej kritiky sa ujal Ján Luterán. Scénu a kostýmy navrhla Diana Strauszová.

"Pintéra som ponúkala do viacerých divadiel pár rokov. Keď som študovala v Budapešti umelecký preklad aj divadelnú vedu, bol nám prezentovaný ako žijúca legenda," uviedla v stredu na tlačovej konferencii prekladateľka textu Gertrud Mária Korpič. "Veľmi ma zaujal najmä tým, že je aktuálny, veľmi živý," poznamenala k inscenovaniu hry, ktorá vznikla pred 12 rokmi a podľa prekladateľky je v niečom kontroverzná, ale aj vtipná. "Dúfam, že cez všetok ten marazmus, ktorý tam je, ťaživosť, cez tie veľmi ťažké témy, prebleskne humor, ktorý nám dáva nadhľad a grotesku, ktorá pomôže nazerať na vec z iného uhla," dodala.
Na snímke prekladateľka Gertrud Korpič počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) k premiéra hry Béla Pintér: Špina v Bratislave 23. Marca 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Príbeh sa odohráva v maďarskej dedine počas štyroch ročných období. Irena a Attila sa dlho pokúšajú založiť si rodinu. Dozvedajú sa však, že pre komplikácie pri rutinnej operácii stratili možnosť počať vlastné deti. Situáciu sa rozhodnú vyriešiť adopciou, no pre dvojročnú čakaciu lehotu si napokon osvoja dve dospievajúce dievčatá. Róži, ktorú všetci prezývajú Špina, a jej rómsku kamarátku Anitu, ktoré, ako tvrdia, spolu uzavreli pokrvnú dohodu. Dedinské prostredie je k dvom chovankyniam spočiatku nastavené nevraživo. U nových rodičov sa láska medzi ne tiež nedelí práve rovným dielom.

"Prináša témy, o ktorých je dôležité hovoriť," podčiarkol Luterán. Podľa neho má Pintérova Špina v sebe zvláštny humor. "Dokáže tie veci zvláštnym spôsobom nadľahčiť, a nie lacným spôsobom. Pre nás bolo dôležité mnohé veci pochopiť, zvnútorniť," dodal režisér. Autor hry sa podľa neho nepozerá na rôzne témy a motívy čiernobielo. "Žiadnu zo svojich postáv neodsudzuje ani neospravedlňuje," doplnil k hre, ktorá rozvíja viaceré témy. "Hlavne rozpad partnerského vzťahu, zároveň je tam veľká téma nemožnosti mať dieťa, treťou dosť výraznou témou je extrémizmus, príklon k radikálnym extrémistickým názorom. Pintér rozvíja množstvo ďalších tém, všetky spája postupné odhaľovanie špiny v ľuďoch," povedal pre TASR Luterán.
Na snímke režisér Ján Luterán počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) k premiéra hry Béla Pintér: Špina v Bratislave 23. Marca 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

V inscenácii účinkujú Monika Hilmerová, Alexander Bárta, Anežka Petrová, Jana Balková (ako hosť), Emil Horváth, Vladimír Obšil, Ondrej Kovaľ, Ivana Kuxová, Richard Stanke, Gabriela Dzuríková.
Na snímke herečka Monika Hilmerová počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) k premiéra hry Béla Pintér: Špina v Bratislave 23. Marca 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Premiéra sa uskutoční vo štvrtok 24. marca v Štúdiu v novej budove SND.