Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Činohra SND pripravuje novú inscenáciu s názvom Pán Mimo

Na snímke dramaturg Peter Kováč a režisér Ľubomír Vajdička. FOTO TASR/Michal Svítok

Režisér prirovnal Nestroyovho Pána Mima k Veľkému Gatsbymu z pera amerického autora Francisa Scotta Fitzgeralda.

Bratislava 23. januára (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) pripravuje novú inscenáciu s názvom Pán Mimo. Autorom frašky so spevmi, ktorej originálny názov znie Der Zerrissene (Rozorvanec), je rakúsky dramatik, herec a satirik Johann Nepomuk Nestroy (1801-1862).

"Rozprávku pre dospelých" o unudenom, veľmi bohatom kapitalistovi, ktorý nevie čo so životom, preložil a režijne naštudoval Ľubomír Vajdička. "Nie je to naivný príbeh, tie texty majú veľké množstvo buď hier s jazykom, ale aj veľmi inteligentných bonmotov, že sa treba na to sústrediť," uviedol dnes na stretnutí s médiami Ľubomír Vajdička. Režisér prirovnal Nestroyovho Pána Mima k Veľkému Gatsbymu z pera amerického autora Francisa Scotta Fitzgeralda. "Je to aj Pyšná princezná naopak - je to boháč, človek z iného sveta, ktorý sa dostane do jednoduchého života a tam si uvedomí hodnoty," povedal pre TASR Vajdička.



Hlavným hrdinom komédie je bohatý kapitalista pán Lips, ktorý je - ako sám hovorí - celkom "mimo" zo svojho bohatstva, života v nadbytku bez akéhokoľvek vzrušenia. Jeho city sú otupené a má dojem, že život je zbytočný. Dnes by sa dalo povedať, že trpí syndrómom vyhorenia. Aj preto sa rozhodne oženiť s prvou dámou, ktorá mu príde do cesty. Postihne ho však nečakaná náhoda - spolu s remeselníkom, čo mu opravoval zábradlie na balkóne, spadnú pri potýčke z balkóna do rieky. Oboch zachránia, keďže to však jeden o druhom nevie, domnievajú sa, že musia unikať pred zákonom, ktorý ich považuje za vrahov. Pre pána Lipsa je púť, ktorá nasleduje, ozdravnou kúrou. Nielenže objaví pravé životné hodnoty, ale nájde aj skutočnú lásku.


Pána Lipsa stvárňuje na scéne Činohry SND po prvý raz hosťujúci Daniel Heriban. Člen Slovenského komorného divadla v Martine pre frašku so spevmi skomponoval aj hudbu a je tiež autorom textov pesničiek, ktoré znejú len za sprievodu klavíra. "Pôvodné texty boli dosť nepoužiteľné, lebo boli veľmi dlhé a opisné. Do svojich textov som sa vrhol s čistou hlavou a urobil som ich po svojom. Nedali sme si žiadne obmedzenia, možno práve preto pôsobia autenticky a dnešne," uviedol pre TASR Dano Heriban.



V novom titule ďalej účinkujú Tomáš Maštalír, Diana Mórová, Marián Labuda, Dušan Tarageľ, Tomáš Vravník, Branislav Bystriansky, Vladimír Obšil a poslucháči VŠMU. "Trošku ma trápilo, že tú moju postavu pán Nestroy nejako nedopísal, alebo tam nemala žiadne uplatnenie, ale nevadí. Myslím si, že pre diváka to bude príjemné predstavenie a zabudnú na sváry, ktoré sú vonku," komentovala novú inscenáciu Diana Mórová.

J. N. Nestroy zanechal po sebe celý rad komédií, ktoré boli už počas jeho života veľmi obľúbené a hrávali sa v celom vtedajšom Rakúsko-Uhorsku, okrem iného aj v Bratislave, kde autor niekoľkokrát sám vystúpil ako herec. Jeho Der Zerrissene zožal na premiére v roku 1844 obrovský úspech a len vo Viedni dosiahol v tom čase viac než sto repríz. Činohra SND uvedie frašku so spevmi Pán Mimo v premiére 25. a 26. januára v historickej budove SND. Dramaturgom inscenácie je Peter Kováč, scénu navrhol Jozef Ciller, kostýmy Marija Havran.