Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Činohra SND má najviac nominácií na ocenenie Dosky 2013

Na snímke zľava minuloročný víťaz v kategórii Mužský herecký výkon Dano Heriban, garantka projektu Dosky Zuzana Uličianska, predsedníčka Asociácie Divadelná Nitra Soňa Šimková a PR manažérka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra Dana Freyerová. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Anketu Divadelné ocenenia sezóny Dosky vyhlasuje Asociácia súčasného divadla a Asociácia Divadelná Nitra. Dosky sa od založenia v roku 1996 stali najznámejšou cenou v SR v oblasti divadla.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Inscenácie Holokaust, Untitled a Dialógy karmelitánok ašpirujú na titul najlepšia inscenácia sezóny, sú nominované na divadelné ocenenia Dosky 2013. Za najlepšiu réžiu sezóny sa tentoraz budú uchádzať aj ich režiséri, Rastislav Ballek za hru Holokaust Divadla Aréna, Sláva Daubnerová za projekt Untitled Divadla P. A. T. a Linda Keprtová za operu Dialógy karmelitánok Štátneho divadla Košice. Všetky inscenácie majú na konte po tri nominácie.

O nomináciách v aktuálnom 18. ročníku ankety rozhodlo v ôsmich kategóriách 26 divadelných kritikov, teoretikov a publicistov. Najviac nominácií, až osem má na konte Činohra SND. Noví držitelia ocenení Dosky 2013 budú známi počas slávnostného ceremoniálu v prvý deň Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 27. septembra.

Najlepší mužský herecký výkon


Za najlepší mužský herecký výkon sú nominovaní Robert Roth za postavu Oresta v inscenácii Oresteia, Milan Ondrík za postavu Priateľa v inscenácii Malomeštiakova svadba Činohry SND, tretím je minuloročný víťaz ocenenia Dosky Daniel Heriban za postavu Janka Kráľa v inscenácii www.narodnycintorin.sk Slovenského komorného divadla v Martine.

Najlepší ženský herecký výkon


V kategórii najlepší ženský herecký výkon sezóny sú medzi nominovanými Anna Javorková za postavu Klytaiméstry v inscenácii Oresteia v Činohre SND, Sláva Daubnerová za herecký výkon v projekte Untitled v Divadle P. A. T. a Dominika Kavaschová za postavu Máše v inscenácii Fajčiarky a spasiteľky Divadelnej fakulty VŠMU.

Najlepšia scénografia


Za najlepšiu scénografiu sú nominovaní Pavel Borák, David Jařab a Tom Ciller, za najlepší kostým sezóny Marija Havran, Peter Čanecký a Katarína Holková. V kategórii najlepšia hudba sezóny sa o poctu uchádzajú Róbert Mankovecký, Daniel Heriban a Marek Geišberg, druhým nominovaným je Vladislav Šarišský, tretiu nomináciu získala dvojica autorov Jozef Vlk spolu s Davidom Kollárom.

Objav sezóny


Objavom sezóny sa môže stať Dominika Kavaschová za postavu Máše v inscenácii Fajčiarky a spasiteľky Divadelnej fakulty VŠMU, Linda Keprtová za dramaturgiu a réžiu opery Dialógy Karmelitánok v Štátnom divadle Košice alebo Silvia Vollmannová za text a réžiu inscenácie Hola, Madrid! Divadelnej fakulty VŠMU.

Osem nominácií


Osem nominácií činohry SND nie je pre divadelných odborníkov prekvapením. „SND malo veľmi silnú sezónu, viem si predstaviť, že všetky tri nominácie by boli zo SND, pretože mali veľmi rôznorodé, zvláštne produkcie, ktoré boli zaujímavé aj dramaturgicky aj inscenačne. Som rada, že sa do výberu dostala aj Slávka Daubnerová s predstavením Untitled. Je to zaujímavý projekt, ktorý sa dostal medzi veľké produkcie z celého Slovenska. Opakujú sa aj mená, ktoré sme už mali, Peter Čanecký je niekoľkonásobný víťaz, Marija Havran je vlaňajšia víťazka, aj Dano Heriban, ktorý sa do výberu dostal druhýkrát,” povedala pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami garantka projektu Dosky Zuzana Uličianska.

Anketa sa vyhlasuje od roku 1996


Anketu Divadelné ocenenia sezóny Dosky vyhlasuje Asociácia súčasného divadla a Asociácia Divadelná Nitra. Dosky sa od založenia v roku 1996 stali najznámejšou cenou odovzdávanou na Slovensku v oblasti divadla. Ceny v podobe drevenej dosky so strieborným štítkom môžu byť udelené produkciám a výkonom všetkých žánrov, ktoré mali premiéru v minulej sezóne v oblasti profesionálneho divadla na Slovensku, a to v druhoch: činoherné divadlo, opera, muzikál, bábkové divadlo, balet i súčasný tanec.