Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Činohra SND dnes v premiére uvedie Glowackého Antigonu v New Yorku

Tlačová konferencia Slovenského národného divadla k premiére hry Janusza Glowackého Antigona v New Yorku. Na snímke režisér Emil Horváth. Foto: TASR/Michal Svítok

V inscenácii, ktorá je okrem iného aj reakciou na veľké sociálne rozdiely v spoločnosti, divákom predvedú herecký koncert Táňa Pauhofová, Branislav Bystriansky, Robert Roth a Alexander Bárta.

Bratislava 2. februára (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) dnes v premiére uvedie hru poľského dramatika Janusza Glowackého Antigona v New Yorku. Hra so značnou dávkou sarkastického čierneho humoru a glosovania života prináša tému bezdomovectva, emigrácie, snívania a túžby po lepšom živote i lásky.

"Má veľkú životnú pravdu. Bola tu šanca zahrať príbeh, ktorý napriek tomu, že tá hra má 19 rokov, bohužiaľ, možno sa stáva aj reálnou v dnešnej situácii, nielen u nás, ale vôbec v Európe a vo svete," povedal pre TASR Emil Horváth, ktorý nový titul s prvkami absurdnej drámy režíroval.

V inscenácii, ktorá je okrem iného aj reakciou na veľké sociálne rozdiely v spoločnosti, divákom predvedú herecký koncert Táňa Pauhofová, Branislav Bystriansky, Robert Roth a Alexander Bárta. "Volil som cestu mladšej alebo stredne mladšej generácie, ktorá je mimoriadne emocionálne vnútorne disponovaná. Ovláda na javisku myslenie, vie na tom javisku existovať, nielen hovoriť nejaký dramatický text," poznamenal na margo obsadenia režisér a doplnil: "Sú to mimoriadne pracovití herci, čo k talentu treba, pretože bez toho nijaký talent nebol nikdy talentom a ani nebude."

Antigona v New Yorku zobrazuje svet, v ktorom platia vlastné pravidlá

Rozpráva o osudoch troch bezdomovcov, emigrantov. Svoje príbehy pred divákom odkrývajú Rus Saša, Portoričanka Anita a Poliak Blška. Popritom snívajú svoj sen o inom živote v inej krajine s lepšími podmienkami. V skutočnosti však len prežívajú a k tomu im stačí iba park, lavička, pár dolárov vo vrecku a fľaša alkoholu.

"Pre mňa Antigona v New Yorku nie je iba hra o probléme bezdomoveckej komunity, o probléme imigrantov a emigrantov, ale hlavne z pozície Anity, ktorú hrám, je to hra o láske, o blízkosti, o potrebe s niekým niečo zdieľať," uviedla pre TASR Táňa Pauhofová na margo hry, ktorá je inšpirovaná príbehom Sofoklovej Atigony. Anita sa podobne ako staroveká Antigona odhodlá pochovať svojho verného druha, takisto sa vzoprie "svetskému" zákonu, ktorý bežne nedovoľuje pohreb v parku, rovnako je ochotná trpieť až do konca. Na antický odkaz hry upozorňuje Emil Horváth slovami: "Každý by mal mať svoje miesto odpočinku tam, kde má svojich blízkych, kde sa zrodil."

Glowackého Antigonu v New Yorku preložil Jozef Marušiak, dramaturgicky sa pod ňu podpísal Martin Kubran, autorom scény je Peter Janků, kostýmy navrhol Peter Čanecký. Nový titul uvedie Činohra SND v premiére dnes a v nedeľu 3. februára v Štúdiu v novej budove SND.