Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Činohra SND uvádza premiéru inscenácie Láskavé bohyne

Na snímke herec Ľuboš Kostelný počas tlačovej konferencie k premiére hry Jonathan Littell - Láskavé bohyne Foto: TASR/Martin Baumann

Dramaturgiu činohry oslovila táto hra pre pokračovanie inscenačnej línie "Endlösung", ktorá uvádza hry s témou holokaustu.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla uvedie v stredu 2. apríla v Štúdiu novej budovy premiéru inscenácie Láskavé bohyne amerického autora Jonathana Littella. Režisérom je Michal Vajdička, hru podľa prekladu Michaely Markovej zdramatizoval Daniel Majling, scénu navrhol Pavol Andraško, kostýmy Katarína Hollá. Scénickú hudbu skomponoval Marián Čekovský. V jednotlivých postavách účinkujú Emília Vášáryová, Táňa Pauhofová, Ľuboš Kostelný, Alexander Bárta, Marián Geišberg, Milan Ondrík, Richard Stanke, Jozef Vajda a ďalší umelci.

Fiktívne memoáre vzdelaného a kultivovaného dôstojníka SS sa stali kultúrnou udalosťou nielen vo Francúzsku (Goncourtova cena, Cena francúzskej akadémie). Ich autor si po rokoch strávených prácou pre rôzne medzinárodné humanitárne organizácie položil otázku, ako by sa so svojím vzdelaním a postojmi zachoval počas hospodárskej krízy v Nemecku. Napísal veľkolepú temnú fresku o právnikovi, ktorý sa drobnými kompromismi so svedomím stane prevodovým kolieskom v súkolesí masového zabíjania. Láskavé bohyne odhaľujú krehkosť všetkých zábradlí, o ktorých si myslíme, že nás chránia pred pádom do priepasti deštrukcie.



Dramaturgiu činohry oslovila táto hra pre pokračovanie inscenačnej línie "Endlösung", ktorá uvádza hry s témou holokaustu. "Jonathan Littell nás zaujal kvôli tomu, že zobrazuje človeka, ktorý má vzdelanie, literárne ambície, ktorý má rozhľad, a napriek tomu sa stane súčasťou SS. Je to príbeh človeka, ktorý veľmi jemnými kompromismi sa stane úplne rovnaké zviera ako človek bez vzdelania, hlásiaci sa k extrémizmu. Román je historický, do detailu veľmi presný, vždy vychádza z historických súvislostí. Hľadali sme v románe dramatické situácie, čiže všetky situácie, pri ktorých sa musí hlavný hrdina rozhodovať medzi dvoma možnosťami, ale aj pri voľbe menšieho zla to vedie nakoniec ku katastrofe," uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami dramaturg Daniel Majling.



"S podobnou postavou ani podobnou témou som sa na javisku ešte nestretol. Tá postava na človeka dosť dolieha, snažili sme sa s režisérom aj do pohľadu nemeckého vojaka dostať trocha ľudskosti," dodal pre TASR Jozef Vajda, v inscenácii ako veliteľ Moreau.



Román Láskavé bohyne (Les Bienveillantes) je z pera amerického autora Jonathana Littella, ktorý napísal v roku 2006. V roku vydania získal prestížnu Cenu francúzskej akadémie aj Goncourtovu cenu. Je historickou fikciou založenou na skutočných udalostiach druhej svetovej vojny. V podobe pamäti približuje život nacistického úradníka Maximiliena Aueho.

Jonathan Littel (*10.10.1967, New York) je po francúzsky píšuci americký spisovateľ, ktorý žije v súčasnosti s rodinou v španielskej Barcelone. Pochádza zo židovskej rodiny, ktorá sa z Poľska vysťahovala do Spojených štátov na konci 19. storočia. Jeho otec je známy spisovateľ Robert Littell. Vyštudoval lýceum v Paríži, študoval v Spojených štátoch, pôsobil na Balkáne ako člen humanitárnej organizácie, v Čečensku, Afganistane. Do literatúry vstúpil v roku 1989 románom Bad Voltage.