Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Činohra SND prezentuje v Prahe štyri inscenácie z Modrého salóna

Na archívnej snímke herečka Božidara Turzonovová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výberom inscenácií sme chceli ukázať rôznu poetiku i rôznosť tém uvádzaných hier v Modrom salóne, spresňuje riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) prezentuje v týchto dňoch v pražskom Divadle Kolowrat štyri inscenácie z Modrého salóna. "Na scéne divadla, ktoré sídli v historickom Kolowratskom paláci na Ovocnom trhu v centre Prahy, sa prvé predstavenie v nedeľu 10. apríla stretlo s mimoriadnym záujmom a ohlasom," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková k uvedeniu hry Natalie Kocab - Sova.

"Je to emotívny príbeh o názorových stretoch i porozumení medzi dvoma generáciami – vnučkou a babkou," priblížila hru pôvodne koncipovanú pre desať postáv, ktorú česká spisovateľka, dramatička a speváčka prepísala pre SND. V réžii Valerie Schulczovej účinkujú Božidara Turzonovová a Anežka Petrová.

Hosťovania slovenských divadiel v Česku a opačne sú vždy kultúrnou udalosťou. "Výberom inscenácií sme chceli ukázať rôznu poetiku i rôznosť tém uvádzaných hier v Modrom salóne, ktoré majú politický, sociálny i spoločensko-kritický akcent," spresňuje riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová.

Diváci v Prahe si mohli pozrieť aj hru Deklarácia závislosti z pera dvojice mladých tvorcov Michala Beleja a Daše Krištofovičovej, ktorá je aj režisérkou inscenácie. Preniesla ich do roku 1929 a čias feministických protestov proti tabakovému priemyslu. Hra je inšpirovaná životným príbehom osobnosti z marketingovej sféry Edwardom Bernaysom, synovcom Sigmunda Freuda, a jeho manželky Doris Fleischmanovej. Účinkujú v nej Gabriela Dzuríková a Andrej Šoltés.

Sugestívnu dokudrámu Milada od autora a režiséra Matúša Bachynca uvidia návštevníci Divadla Kolowrat v utorok. Hovorí o nezlomnosti silnej ženy – dcéry, matky, bojovníčky Milady Horákovej. V hlavnej úlohe sa predstaví Vladena Škorvagová.

V závere hosťovania predstaví činoherný súbor v Prahe v stredu 13. apríla hru Ľubomíra Feldeka Nepolepšený svätec alebo Vy máte v rukách moc, my pravdu, príbeh osudu katolíckeho disidenta a lekára Silvestra Krčméryho. "Ani najbrutálnejšie metódy vtedajšej ŠtB nedokázali zlomiť jeho vieru," dodáva SND k predstaveniu v réžii Kamila Žišku, v ktorom účinkujú Richard Autner a Matej Marušin.