Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Činohra SND uvádza derniéru inscenácie Bačova žena

Budova Slovenského národného divadla v Bratislave, foto z archívu. Foto: TASR/Vladimír Benko

Vďaka modernému inscenačnému tvaru a zaujímavému hereckému obsadeniu sa inscenácia hry stretla s priaznivou odozvou. Hereckými výkonmi zaujali Ján Koleník, Alexander Bárta či Diana Mórová.

Bratislava 14. februára (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie v utorok a stredu (15. - 16. 2.) derniéru inscenácie Bačova žena. Hra Ivana Stodolu v réžii Romana Poláka bola v repertoári našej prvej divadelnej scéne od marca 2015. "Premiéra sa stretla s veľkým ohlasom," pripomína SND.

Stodolovu Bačovu ženu v ňom po prvý raz hrali v roku 1928, rok po napísaní hry. Legendárnou sa stala baladická inscenácia režiséra Karola L. Zachara z roku 1963. Po viac ako polstoročí sa k Bačovej žene nanovo vrátil tvorivý tím s režisérom Romanom Polákom, aby ju uviedol v premiére v roku 2015.

"Bačova žena je plná vášne, univerzálnych morálnych dilem, vykričaných otázok a nevypovedaných intímnych tajomstiev. Silný príbeh o žene, ktorá sa bez vlastnej viny ocitla v zúfalom položení a rozhodla sa, že keď nemôže byť verná dvom mužom naraz, bude verná sebe, dobrovoľnej smrti a svojim deťom," povedala pri príležitosti premiéry dramaturgička Darina Abrahámová.

Režisér Roman Polák chápe Bačovu ženu ako hru o jedinečnom až antickom konflikte s archetypálnymi modelmi. Tvorcovia dramaticky príbeh "odfolklorizovali" a sústredili sa na experimentátorsky znakovo inscenačný tvar, na koncentrovaný príbeh, ktorý oslovil silným zážitkom z uveriteľného príbehu a priniesol katarziu.

Vďaka modernému inscenačnému tvaru a zaujímavému hereckému obsadeniu sa inscenácia hry stretla s priaznivou odozvou. Hereckými výkonmi zaujali Ján Koleník, Alexander Bárta, Diana Mórová, Kamila Magálová Dušan Jamrich, Dušan Tarageľ, Zuzana Kocúriková, Štefan Bučko a ďalší. Autorom scény je Pavel Borák, kostýmy navrhol Peter Čanecký a hudbu Lucia Chuťková.

Diváci, ktorí nestihnú derniéru Bačovej ženy priamo v Činohre SND, si túto inscenáciu môžu pozrieť s odstupom času na platforme Dramox.sk, kde SND ponúka ďalších päť titulov inscenácií: Elity, Strach, Spievajúci dom, Prorok Štúr a jeho tiene, Labyrinty a raje Jána Amosa.