Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Činohra SND uvádza premiéru hry S. Ruhlovej Čistý dom

Na snímke herečky, zľava Ivana Kuxová a Jana Kovalčíková počas tlačovej konferencie k premiére divadelnej hry americkej dramatičky Sarah Ruhlovej pod názvom Čistý dom 3. novembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

V inscenácii účinkujú Ivana Kuxová, Jana Kovalčiková, Gabriela Dzuríková, Anna Javorková a Milan Ondrík.

Bratislava 3. novembra (TASR) – Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie 5. a 6. novembra premiéru inscenácie hry uznávanej súčasnej americkej dramatičky Sarah Ruhlovej Čistý dom v réžii Aleny Lelkovej. "Takmer vážna komédia o tajnom upratovaní, nevinnej nevere a dokonalom vtipe," približuje SND dielo s tragikomickým nádychom, za ktoré Ruhlová v roku 2004 získala nomináciu na prestížnu Pulitzerovu cenu.

"Tento text bol už pri čítaní pre mňa zážitkom. Má v sebe veľa poézie, veľkú dávku imaginácie, provokovala ma k vizualite, a to ja mám veľmi na divadle rada. Mám rada, keď textu nie je veľa, dialógy sú výborné, sú úplne krátke a trefné," komentovala Ruhlovej hru na štvrtkovej tlačovej konferencii režisérka inscenácie Alena Lelková. Čistý dom ju oslovil aj svojimi témami. "Brnklo to asi na všetky moje témy, ktoré ma v tejto dobe trápia, alebo ktoré vnímam a rezonujú vo mne," dodala Lelková.

Oceňovaná hĺbavá komédia je o upratovaní duší, vzťahov a domu, ktorý je metaforou našich pôvabne zmätených životov. "Zrazu nič nie je ako bolo, nič nie je ako sa patrí. A v tom tkvie nádej i prekvapenie. Múdrosť každodenných osudov a tajomstvo lásky," naznačujú tvorcovia inscenácie.

Diváci sa ocitnú v magickom priestore jednej rodiny, kde postava Lane predstavuje totálne vyťaženú lekárku, ktorá má na upratovanie domu pomocnicu. Na rozdiel od chladnej panej domu je táto dievčina humorne temperamentná a dostatočne exotická či skôr totálne prirodzená, čo sa vo svete odcudzenej posadnutosti odbornou kariérou javí ako výstredná vlastnosť. Zápletka sa zjaví a rozvíja, keď Virginia, sestra Lane, tajne prevezme upratovanie domácnosti. A šok sa dostaví, keď Charles, manžel Lane, objaví skutočnú lásku mimo navonok usporiadaného domu. A najmä mimo aj v takýchto konvenčných prípadoch očakávaných noriem. Postavy majú najvyšší čas upratať (si) poriadne, nech je čisto a jasno.



V inscenácii účinkujú Ivana Kuxová, Jana Kovalčiková, Gabriela Dzuríková, Anna Javorková a Milan Ondrík.

O preklad diela sa postaral Samo Marec, scénu a kostýmy navrhla Eva Jiřikovská. Dramaturgičkou predstavenia je Darina Abrahámová, autorom hudby Jonatan Pastirčák.