Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Činohra SND uvedie v auguste 11 predstavení, hrať budú aj Vojnu a mier

Nová budova SND, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V auguste uvedie činohra 11 predstavení - veľké opusy, novinky v repertoári aj repertoárové stálice.

Bratislava 16. júla (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla pozýva divákov do novej budovy SND tento rok netradične už v auguste. "Divadelnú sezónu 2021/2022 začíname uvedením dvoch predstavení románovej epopeje Vojna a mier, a to 10. a 11. augusta," TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová pripomína, že činoherný súbor bol bez divákov od 17. decembra 2020 do 14. mája tohto roku. "To je temer päť mesiacov, polovica sezóny. Zdá sa nám, že je spoločensky a kultúrne zodpovedné napĺňať, čo je naším zmyslom, teda hrať a tvoriť," zdôvodnila rozhodnutie využiť aj leto na možnosť kontaktu s divákmi a tiež na začiatok skúšok novej inscenácie: "Chceme dať divákom zážitok z intenzívnych a silných inscenácií a pripraviť sa zodpovedne na jeseň."

V auguste uvedie činohra 11 predstavení - veľké opusy, novinky v repertoári aj repertoárové stálice. V ponuke je adaptácia Tolstého románu Vojna a mier, ktorú v SND už dlhší čas neuvádzali. Život človeka na pozadí veľkých dejinných udalostí stvárňuje režisér Marián Amsler mimoriadne sugestívne v protikladoch davových a intímnych scén využívajúc aj metódu live cinema. Ďalším veľkým opusom sú Ruské denníky (14. a 17. 8.). "Autor dramatizácie memoárov Ale Rachmanovovej a režisér inscenácie Roman Polák vytvoril autentický obraz rodiny počas revolúcie a občianskej vojny v Rusku. Divákov citlivo zasiahnu aj scény odhaľujúce poryvy ľudskej duše v desivom turbulentnom čase," približuje SND.

Uvedú aj na dve komorné inscenácie, ktoré pribudli do činoherného repertoáru v poslednom období. V Modrom salóne to bude hra českej spisovateľky, dramatičky a speváčky Natalie Kocab Sova (21. a 24. 8.). V réžii Valerie Schulczovej sa v príbehu o hľadaní hodnôt, porozumení a prekonávaní bariér nekomunikatívnosti predstavia Božidara Turzonovová a Barbora Andrešičová. V inscenácii hry britskej autorky Caryl Churchillovej so slovenským názvom Čaj a apokalypsa (27. a 28. 8.) sa stretnú štyri herecké hviezdy našej prvej scény Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Kamila Magálová a Anna Javorková.

Z repertoárových stálic vybrala činohra do augustového programu tituly Popol a vášeň (20. 8.), Sviece dohárajú alebo komédiu Tak sa na mňa prilepila (26. a 27. 8.).

Bonusom všetkých predstavení sú anglické titulky. V činohre sa pre ne rozhodli, pretože by radi privítali v hľadisku aj cudzincov, ktorí v Bratislave žijú, či zahraničných hostí.