Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Členovia umeleckej rady SND sa pre Drličkov koniec vzdali členstva

Na archívnej snímke Matej Drlička. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Členovia deklarovali, že budú pozorne sledovať ďalšie dianie v SND, priebeh i výsledok výberového konania na nového generálneho riaditeľa.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Členovia Umeleckej rady SND sa vzdali svojho členstva. Odstúpenie zástupcov poradného orgánu generálneho riaditeľa SND je reakciou na ukončenie pôsobenia Mateja Drličku v pozícii šéfa národnej divadelnej inštitúcie.

"Vzdaním sa členstva vyjadrujeme podporu Matejovi Drličkovi, ďakujeme mu tiež za progres, ktorý pod jeho vedením dokázalo divadlo urobiť," uviedli v oznámení. Ocenili v ňom zároveň spôsob Drličkovho manažmentu i odvahu pristúpiť k zmenám vo fungovaní inštitúcie, okrem iného i v rámci operného súboru. "Mal odvahu riešiť problémy, ktoré boli zásadné, situované hlboko do mentality fungovania divadiel 20. storočia," upozornili.

Deklarovali tiež, že budú pozorne sledovať ďalšie dianie v SND, priebeh i výsledok výberového konania na nového generálneho riaditeľa.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) odvolala Drličku k 1. novembru. Dôvodom boli jeho medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov. Drlička sa za svoje slová ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu.

Netají sa zároveň tým, že za svojím koncom vidí i vyústenie politického tlaku, ktorý súvisí s kauzou prepustenia časti sólistov operného súboru SND. Drličkovi vyjadrili podporu herci i ďalší zamestnanci v divadle, jeho najbližší spolupracovníci v manažmente sa rozhodli na svoje funkcie po Drličkovom konci takisto abdikovať.

Ministerka poverila dočasným vedením SND Jozefa Švolíka, vedúceho oddelenia umenia a umeleckých inštitúcií Ministerstva kultúry (MK) SR, pod ktorého gesciu dlhodobo patria aj štyri štátne divadlá. Rezort pripravuje nové výberové konanie.