Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Kultúra

Čo všetko nás môže naučiť Keňa, ukáže výstava fotografií M. Mühl v SND

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Organizátori výstavy pripomínajú, že v roku 2003 Slovensko prestalo oficiálnu rozvojovú pomoc prijímať a začalo ju ako SlovakAid krajinám a ľuďom v núdzi poskytovať.

Bratislava 11. mája (TASR) – Výstavu fotografií Márie Mühl Generácia zlomu s podtitulom Čo všetko nás môže naučiť Keňa otvoria vo štvrtok vo foyeri novej budovy Slovenského národného divadla (SND). Podujatie sa koná pri príležitosti 20 rokov poskytovania slovenskej rozvojovej spolupráce pod značkou SlovakAid. Zábery z Kene sa týkajú nielen podporených projektov, ale aj celkovej situácie a životných podmienok v tejto krajine.

"Veríme, že prispejú k pochopeniu dôležitosti pomoci Slovenska vo svete," uvádzajú organizátori výstavy. Po vernisáži so začiatkom o 17.00 h pripravili na 18.30 h diskusiu s autorkou fotografií a aktérmi slovenskej oficiálnej rozvojovej spolupráce.

Organizátori výstavy pripomínajú, že v roku 2003 Slovensko prestalo oficiálnu rozvojovú pomoc prijímať a začalo ju ako SlovakAid krajinám a ľuďom v núdzi poskytovať. "Už 20 rokov naša pomoc nepozná hranice. Jednou z krajín pomoci je Keňa. Vystavené fotografie zachytávajú nielen dva konkrétne projekty, realizované s podporou SlovakAid v Keni, ale aj celkovú situáciu a životné podmienky v tejto krajine," uvádza k výstave Slovenská agentúra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu – SlovakAid.

K zviditeľňovaniu Slovenska ako úspešnej krajiny, ktorej záleží na sociálnom, ekonomickom a environmentálnom rozvoji svojich partnerov, prispieva táto značka 20 rokov. "Jej cieľmi sú najmä zmierňovanie hladu a chudoby a podpora udržateľného rozvoja. Na ich zabezpečenie zriadil rezort diplomacie v roku 2007 Slovenskú agentúru pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS), odvtedy pod značkou SlovakAid prostredníctvom svojich partnerov pomáha ľuďom v najmenej rozvinutých a najohrozenejších regiónoch sveta prostredníctvom stoviek podporených projektov," uvádza sa na webe slovakaid.sk.

Keňa sa podľa tu zverejnených informácií stala súčasťou teritoriálnych priorít ODA SR v roku 2004, od roku 2009 je programovou krajinou. Život v nej svojím objektívom sleduje Mária Műhl, svojimi fotografiami divákov zavedie na miesta ako nemocnica či škola. "V buši sa zameriava predovšetkým na zdravotnú starostlivosť pre miestny kmeň Pokotov, pôrod a opateru novorodencov. Jej druhý projekt sa týka školy neďaleko Nairobi, ktorá integruje albínov, deti z ulice či deti so zdravotným postihnutím," opisuje Kata Sedlak, kurátorka výstavy s fotografiami približujúcimi pomoc Slovenska pod značkou SlovakAid, ktorá v Keni umožňuje ženám zažiť dôstojný pôrod pod lekárskym dohľadom a marginalizovaným deťom poskytuje právo na rovnaké vzdelanie.

Výstava je inštalovaná na dvoch poschodiach, potrvá do 30. júna.