Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Colnica sa pozrie na česko-slovenskú realitu po 20 rokoch

Z tlačovej konferencie Českej televízie, Rozhlasu a televízie Slovenska, Furia film+ s. r. o. a Kontafilm s. r. o., na ktorej predstavili česko-slovenský projekt Colnica /Celnice alebo Československo po 20 rokoch. Na snímke dokumentaristka Zuzana Piussi. Foto: TASR/Michal Svítok

Komponované večery, ktoré budú tvoriť vždy dva dokumenty od českého a slovenského autora na aktuálne spoločenské témy a diskusia v televíznom štúdiu, budú moderovať Adela Banášová a Michal Prokop.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Spoločný projekt Colnica/Celnice alebo Československo po 20 rokoch pripravili pre svojich divákov RTVS a Česká televízia. Koprodukčný projekt, ktorý ponúkne 26 krátkych dokumentárnych filmov od renomovaných českých a slovenských režisérov a 13 moderovaných diskusií, dnes predstavili v bratislavskom Českom centre. Tvorcovia televízneho cyklu v ňom budú hľadať odpovede na otázky, akú perspektívu majú dva rozdelené národy v spojenej Európe, ako sa darí ľuďom v bývalom spoločnom štáte, kde sa žije lepšie či ktoré problémy majú Česi a Slováci spoločné.

Podľa autorky námetu a projektu Tiny Diosi má Colnica priniesť 13 silných tém. "Seriál skúma rozdielnosti toho, akí sme Česi a Slováci po 20 rokoch od rozdelenia, aké máme zmeny v našich spoločnostiach, ako vnímame politiku, vzťahy, rodinu, zdravie, medzinárodné súvislosti, menu," priblížila cyklus, ktorý má divákom ponúknuť zmenu pohľadu na československú realitu. "Ja mám rada výzvy a tento projekt je pre mňa taká veľká výzva, aj ako pre producentku, ktorá zastrešuje výrobu tých všetkých filmov, ale zároveň aj ako pre človeka, ktorý sa rozhodol zobrať do rúk túto tému Čechov a Slovákov," povedala pre TASR Tina Diosi, ktorá projekt spustila spoločne s producentkou ČT v Brne Kamilou Zlatuškovou. "Aj vďaka nej sa mohol tento projekt rozvinúť do realizačnej fázy, čo teda nie je maličkosť," doplnila k cyklu, ktorého dramaturgom je za slovenskú stranu Marek Leščák. Ten na margo Colnice poznamenal: "Týmto cyklom sa vraciame ako keby v produkcii televíznych formátov do normálu.".

Komponované večery, ktoré budú tvoriť vždy dva dokumenty od českého a slovenského autora na aktuálne spoločenské témy a diskusia v televíznom štúdiu, budú moderovať Adela Banášová a Michal Prokop. Za ťažiskový projekt RTVS pre jarnú aj jesennú sezónu označil Colnicu programový riaditeľ Tibor Búza. "Som veľmi rád, že sa nám podarilo tento projekt skoordinovať v spolupráci s ČT. Je to aj signál o budúcnosti, že takéto projekty spolu s ČT chystáme na podstatne väčšej ploche, podstatne viac a intenzívnejšie," konštatoval pred špeciálnou novinárskou projekciou prvého dielu Colnice. Cyklus štartuje na televíznych obrazovkách v nedeľu 14. apríla o 20.00 hodine na slovenskej Dvojke a 20.50 na ČT2.

Projekt otvorí film slovenskej režisérky Zuzany Piussi a snímka českého dokumentaristku Jana Látala. Obaja filmári sa budú venovať téme Kríza autorít. Zo slovenských filmárov svoj pohľad na česko-slovenskú realitu v ďalších 90-minútových dieloch cyklu predstavia Jaro Vojtek, Juraj Lehotský, Marek Šulík, Viera Čakányová, Peter Kerekes a ďalší. Z českých filmárov 26-minútovými dokumentmi prispejú napríklad Lucie Králová, Jan Gogola ml., Filip Remunda, Vít Klusák, Vít Janeček alebo Jan Němec.