Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na Colours of Ostrava sa bude básniť

Festival Colours of Ostrava sa uskutoční od 17. do 20. júla. Foto: Colours of Ostrava

Okrem hudby, divadiel, workshopov či filmov dostane tento rok na festivale Colours of Ostrava taktiež veľký priestor poézia v najrôznejších podobách.

Bratislava – 3. júna – Okrem hudby, divadiel, workshopov či filmov dostane tento rok na festivale Colours of Ostrava, ktorý prebehne od 17. do 20. júla v industriálnych Dolných Vítkoviciach, taktiež veľký priestor poézia v najrôznejších podobách.

Básne a básnici obsadia novú Poetickú scénu v priestoroch Veľkého sveta techniky, ale aj celý festivalový areál formou guerilla poetringu. Program na scéne bude trvať od piatku do nedele počas celého dňa a bude rozdelený na tematické poetické a hudobno-poetické bloky. Predstavia sa poprední básnici a básničkárky z Ostravy, Brna aj Prahy, vrátane americkej speváčky a šampiónky slam poetry nigérijského pôvodu Iyeoky, ktorá tak naviaže na svoj samostatný festivalový koncert.

Priestor pre svoju tvorbu na tejto scéne dostanú aj návštevníci Colours of Ostrava, ktorí sa budú môcť zapojiť do projekty guerilla poetringu. Jeho hlavným zmyslom je schovávanie básni, nafotenie miesta a zverejňovanie fotografií na facebooku. V priestoroch scény bude medzi prichádzajúcimi taktiež fungovať formou Mobilnej knihovníčky výmena nepotrebných kníh.
Festival Colours of Ostrava sa bude konať od 17. do 20. júla.
Foto: Colours of Ostrava

„Pri zostavovaní programu bolo našim cieľom konfrontovať rôzne prístupy k poetickej tvorbe od solitárneho a intímneho čítania, až po prepojenie s hudbou. Nebude chýbať slam poetry alebo improvizovaná forma, v ktorej básnici až pred divákmi vylosujú hudobníka, s ktorým budú spoločne improvizovať,“ hovorí autorka koncepcie a dramaturgička Poetickej scény Blanka Fišerová, ktorá v Ostrave uskutočňuje hudobno-poetické projekty pod názvom Poézie v barvách. Na programe sa taktiež spolupodieľa básnik Petr Hruška, ktorý spoločne s ďalšími ostravskými tvorcami program slávnostne otvoria.

V rámci otváracieho bloku – Ostravské vlny – vystúpi napríklad Petr Hruška alebo Ivan Motýľ, v bloku Ženská vlna sa predstavia Renata Putzlacher, Lydie Romanska a ďalšie výrazne básničkárky, ktoré improvizačne bude doprevádzať saxofonista Michal Žáček. Do Ostravy zavítajú aj brnianski a pražskí básnici, napríklad Jaromír Typlt, Básník Ticho alebo Jaroslav Erik Frič. Účasť prisľúbili taktiež Daniel Hradecký, ktorý bol v tomto roku nominovaný na Magnesia Litera. Prelínanie hudby a poézie ponúkne performance Jan Kunze a Hičhaikum projekt, hudobno-poetické vystúpenie špeciálne pre Poetickú scénu pripravuje taktiež Jan Žamboch (Držiteľ dvoch Cien Anděl). Slam vlnou sa predstaví Bio Masha, Bohdan Bláhovec, z Nemecka príde Jaromír Konečný. V rámci bloku Improvizace prepojí básnickú tvorbu s hudobníkmi napríklad Pavel Zajíc, Blanka Fišerová, hudobne improvizovať bude Terezie Kovalová (Calm Season), Marek Zeman (Marow) a ďalší.

Festival sa bude konať v industriálnych Dolných Vítkoviciach.
Foto: Colours of Ostrava
Poetická scéna prinesie taktiež hudobno-poeticko-vokálne-dramatickú verziu Shakespearovho Hamleta v réžii Jany Janěkovej. „Účasť v túto chvíľu zvažuje aj profesor Martin Hilský, nakoľko režisérka do inscenácie zakomponovala jeho preklad Shakespearových sonetov,“ dopĺňa Blanka Fišerová.
Súčasťou Poetickej scény bude taktiež Mobilná knihovníčka. Návštevníci môžu priniesť pre nich už nepotrebnú knihu a vymeniť ju za titul, ktorý ich zaujme. Mobilnú knihovníčku koordinuje Knihovna města Ostravy, ktorá poskytne knihy vyradené z fondu.

Na záver programu Poetickej scény bude mikrofón k dispozícii všetkým návštevníkom, ktorí chcú prezentovať vlastnú tvorbu alebo prečítať útržok z obľúbeného literárneho diela, alebo prečítať báseň nájdenú v rámci guerilla poetringu, to všetko v bloku pomenovanom Čtete v barvách. Guerilla poetring – (bá)snenie vo verejnom priestore bude prebiehať v areáli Colours of Ostrava po celú dobu. Akciu vytvorila Blanka Fišerová a v súčasnej chvíli sa do nej zapájajú ľudia z viac ako 50 miest v Českej republike, akcia prebieha aj na Slovensku, vo Francúzku, básnilo sa dokonca aj v Číne, v júni sa bude vásniť v Istanbule. Zapojiť sa môže ktokoľvek, kto sám vytvorí alebo má rád poéziu.

Bohatý program - pre každého niečo

Celkovo program Colours of Ostrava ponúkne cez 200 programových bodov na minimálne dvanástich open-air a krytých scénach. Okrem koncertov a divadiel taktiež workshopy, filmy, diskusie, performance či výtvarné aktivity. Miestom konania festivalu sa stane už po tretíkrát úchvatný industriálny areál Dolních Vítkovic, ktorý opäť oživia výtvarné a svetelné inštalácie, nová WTF (What the Fashion) Market and Art Zóna s dizajnovými stánkami a streetartovými umelcami. Návštevníci sa opäť stretnú s obľúbenými Drive stage, Full Moon stage, Busking stage, s veľkoplošnou projekciou pri hale Gong alebo s vinárňou v betónovom bunkri.

Pre verejnosť aj odborníkov je určená medzinárodná hudobná konferencia zahrňujúca showcase českých kapiel Czech Music Crossroads. V utorok a v stredu, pred samotnými Colours, prebehne Festival v ulicích, tradičný sprievodný program s bohatou ponukou koncertov, pouličných muzikantov, divadiel, hudobných stánkov alebo aktivít pre deti zdarma.