Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Hlavnou hviezdou filmového festivalu v K. Varoch bude Richard Gere

Na archívnej snímke herec Richard Gere v New Yorku. Foto: TASR/AP

Gere sa zúčastní na otvorení jubilejného 50. ročníka festivalu uvedením jedného zo svojich najnovších filmov Time Out of Mind.

Praha 23. júna (TASR) - Hlavnou hviezdou tohtoročného filmového festivalu v Karlových Varoch bude americký herec a režisér Richard Gere. Oznámili to v pondelok usporiadatelia tohto medzinárodného podujatia, ktorých citovali Novinky.cz.

Gere sa zúčastní na otvorení jubilejného 50. ročníka festivalu uvedením jedného zo svojich najnovších filmov Time Out of Mind. Následne si prevezme ocenenie Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos do svetovej kinematografie.

Okrem neho pricestuje aj jeho rodák a kolega Harvey Keitel, ktorému sa rovnakej pocty na karlovarskom filmovom festivale dostalo už v roku 2004. V kúpeľnom meste odprezentuje svoj najnovší film Mladosť talianskeho režiséra Paola Sorrentina.

Ďalším prominentom festivalu bude severoírsky herec Jamie Dornan, ktorý s režisérom Seanom Ellisom predstaví pripravovanú vojnovú snímku Anthropoid pojednávajúcu o atentáte na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha v roku 1942.

Cenu prezidenta festivalu si podľa skoršieho oznámenia prevezme česká herečka Iva Janžurová. O víťaznej snímke spomedzi 13 titulov bude rozhodovať veľká porota. Medzinárodný filmový festival Karlove Vary sa uskutoční 3.-11. júla.