Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Vo veku 50 rokov zomrel český choreograf a tanečník Richard Hes

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Richard Hes sa podpísal pod choreografie viacerých divácky mimoriadne úspešných produkcií, ako bol Dracula alebo Monte Cristo.

Praha 17. februára (TASR) - Vo veku 50 rokov zomrel dnes na zdravotné komplikácie spojené s rakovinou známy český tanečník, choreograf a zakladateľ tanečnej skupiny UNO Richard Hes. Informoval o tom server iDNES.cz.

Richardovi Hesovi diagnostikovali v roku 2013 rakovinu slinivky brušnej. V októbri médiá priniesli správu, že sa v hospici, v ktorom žil, pokúsil o samovraždu skokom z okna. Nasledujúceho dňa túto správu vyvrátili s tým, že tanečník iba spadol na schodoch a poranil si koleno.

Hes vstúpil do sveta šoubiznisu v roku 1976, keď si zahral jednu z detských úloh v rozprávkovej komédii Nech žijú duchovia. Vyštudoval tanec na konzervatóriu a v 80. rokoch založil tanečnú skupinu UNO, ktorá v tých časoch priniesla na českú tanečnú scénu oživenie svojou orientáciou na vtedy najmodernejšie tanečné a hudobné trendy.

Hes choreograficky vychádzal napríklad z videoklipov Michaela Jacksona. V roku 1988 získal pre UNO prestížnu televíznu cenu Zlatá rolnička.

Od 90. rokov sa Hesovi otvorila druhá kariéra v súvislosti s rozmachom českej muzikálovej scény. Podpísal sa pod choreografie viacerých divácky mimoriadne úspešných produkcií, ako bol Dracula alebo Monte Cristo.

V roku 2009 sa tanečná skupina vrátila na scénu v novej verzii svojho slávneho predstavenia z 80. rokov Nikita.

Pracovné nasadenie a divoký životný štýl priviedli Richarda Hesa k alkoholu, ale zo závislosti sa dokázal vymaniť. Zdravotné dôsledky si však niesol až do konca života, dodáva server iDNES.cz.