Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrela sopranistka Eva Děpoltová. Bývalá sólistka Opery SND

Na archívnej snímke z 22. februára 1978 Eva Děpoltová (vľavo) v úlohe Káti Kabanovovej a Marta Nitranová v úlohe Varvary. Foto: TASR - M. Borodáčová

Speváčka zomrela v nedeľu po ťažkej chorobe vo veku nedožitých 72 rokov.

Praha 17. júla (TASR) - O úmrtí dlhoročnej sólistky operného súboru Národného divadla v Prahe, ako aj bývalej sólistky Opery Slovenského národného divadla sopranistky Evy Děpoltovej informovali dnes české médiá. Speváčka zomrela v nedeľu po ťažkej chorobe vo veku nedožitých 72 rokov.

Rodáčka z Bratislavy, ktorá vyštudovala pražskú AMU, pôsobila ako sólistka operného súboru ND v Prahe štvrťstoročie. Na prvej opernej scéne krajiny si pritom zaspievala titulný part v Pucciniho Manon Lescaut, ale aj party postáv opier Ludwiga van Beethovena, Wolfganga Amadea Mozarta či Bedřicha Smetanu. Navyše hosťovala doma i v zahraničí pri vystúpeniach Českej filharmónie.

V Bratislave počuli operní nadšenci Evu Děpoltovú okrem iného v Janáčkovej Káti Kabanovej, ako aj talianskom repertoáre, v operách od Turandot cez Toscu a Nabucco až po Macbeth.

Umelkyňa, ktorá si svojho času zaspievala i po boku Petra Dvorského, zanechala rozsiahlu diskografiu, ako aj množstvo rozhlasových a televíznych záznamov.