Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Rodina a smútoční hostia sa naposledy rozlúčili s Mirom Žbirkom

Pohreb Miroslava Žbirku. Foto: Tomáš Martinek

Podľa internetového portálu českého bulvárneho denníka Blesk si samotný pohreb slávny Miro naplánoval ešte počas svojho života.

Praha 19. novembra (TASR) - V krematóriu v pražských Strašniciach sa v piatok o 14.00 h konala posledná rozlúčka s legendárnym spevákom a skladateľom Miroslavom Žbirkom. Smútočný obrad bol naživo prenášaný na umelcovom oficiálnom profile na sociálnej sieti Facebook. V smútočnej sále bolo prítomných zhruba 200 pozvaných hostí. Na pozvanie rodiny na pohreb prišla aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Po jej boku sedel slovenský veľvyslanec v ČR Rastislav Káčer. Posledné zbohom Mekymu prišlo dať aj viacero osobností českého a slovenského kultúrneho života.

Poslednú rozlúčku s M. Žbirkom sme sledovali ONLINE.


Na úvod smútočného obradu zaznela Mekyho skladba Jesenná láska, po ktorej nasledovala pieseň All You Need Is Love od skupiny The Beatles. Ako prvý z rečníkov vystúpil s príhovorom slovenský hudobný expert Juraj Čurný.

Slovenský hudobný expert Juraj Čurný.
Foto: Tomáš Martinek


"Prichádzame o jeden zo symbolov slušnosti, poctivosti a prajnosti. Politeness (slušnosť) – to anglické slovo, ktoré dostal do vienka od svojej matky – je v origináli, aj v akomkoľvek preklade, leitmotívom celého jeho života. Slušnosť v sebe (Miro) prirodzene mal a okolo seba ju aj šíril. Bola to slušnosť, ktorú si netreba zamieňať so servilnosťou a slabosťou. Slušnosť je v súlade so slobodou prejavu," povedal Čurný. "Odpočívaj v pokoji, priateľ môj," dodal na záver Čurný.

Na snímke spevák a skladateľ Miroslav Žbirka.
Foto: Archív Miroslava Žbirku


Po prvom príhovore zaznela Žbirkova skladba Fair play z roku 2015. Po nej nasledovala pieseň Waterloo Sunset od britskej rockovej skupiny The Kinks.

"Ray Davies zo skupiny The Kinks pochádzal z londýnskej štvrte Muswell Hill, kde sa v pube stretli aj Mekyho rodičia," spresnil ďalší smútočný rečník Jan Vedral, autor Mirovej životopisnej knihy.

Pohreb Miroslava Žbirku.
Foto: Tomáš Martinek


"Meky bol ojedinelým prípadom toho, že aj v najvyššom poschodí šoubiznisu sa dá toľko rokov – naprieč režimami – existovať slušne, bez podliezania, gentlemansky, s vlastnou víziou a vlastnými pesničkami bez toho, aby človek stratil tvár a relevanciu," povedal Vedral.

Na snímke spevák a hudobník Miroslav Žbirka počas uvedenia novej knihy Miro Žbirka - Songbook a výberového albumu 3 CD The Best Of Miro Žbirka v Bratislave 18. septembra 2020.
Foto: TASR - Dano Veselský


Po týchto slovách zaznela skladba Čo bolí, to prebolí, ktorú Meky naspieval s českou speváčkou Marthou. Po nej zaznela kultová Balada o poľných vtákoch, ktorej text Žbirkovi napísal textár Kamil Peteraj. Po tejto skladbe sa v smútočnej sále ozval potlesk, počas ktorého sa zatiahla čierna opona. Smútočný obrad sa skončil zhruba po 40 minútach.

Prezidentka Čaputová na pohrebe Miroslava Žbirku.
Foto: Tomáš Martinek


Podľa internetového portálu českého bulvárneho denníka Blesk si samotný pohreb slávny Miro naplánoval ešte počas svojho života. Organizáciou poveril svoju manželku Kateřinu.