Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Cyklus Music & Film uvádza nekonvenčný portrét i vyznanie Gombitovej

Marika Gombitová, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Videofilm, ktorý na www.kino-doma.sk naživo uvedie hudobný dramaturg a publicista Juraj Čurný, obsahuje šesť piesní z albumu Ateliér duše, skladba Cirkusový kôň pochádza z albumu Môj malý príbeh.

Bratislava 8. marca (TASR) - Cyklus Music & Film, ktorý v marci v retro verzii oživilo bratislavské kino Lumiére, pokračuje projekciou filmu o neprekonateľnej Marike Gombitovej. Fanúšikovia speváčky si v pondelok o 20.20 h môžu pozrieť vo virtuálnej kinosále projektu Kino doma film Ladislava Kaboša Marika Gombitová – Ateliér duše (1987).

"Ide o nekonvenčný portrét i hudobné vyznanie Mariky Gombitovej, ktorý vyšiel na historicky prvej stereofónnej videokazete s videoklipmi v Československu," priblížil snímku dramaturg Miro Ulman, ktorý stojí za výberom filmov v cykle Music & Film.

Album Ateliér duše inšpiroval Kaboša vytvoriť krehký príbeh Gombitovej dramatického životného osudu. "Nechcel som veľa záberov Mariky na vozíčku. Mal som predstavu, že to bude len jeden – posledný záber filmu. Snažil som sa využiť jej fotogenickosť, dať do filmu dynamiku... Chcel som, aby bol obraz komponovaný veľmi výtvarne, filmovo."

Videofilm, ktorý na www.kino-doma.sk naživo uvedie hudobný dramaturg a publicista Juraj Čurný, obsahuje šesť piesní z albumu Ateliér duše, skladba Cirkusový kôň pochádza z albumu Môj malý príbeh. Ako bonus spolu s filmom uvidia diváci zostrih recitálu Adresa ja, adresa ty, v ktorom zaznejú Gombitovej piesne z albumov No. 5 a Voľné miesto v srdci.