Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Cyklus Music & Film prinesie na plátno najlepší koncert The Doors

Na archívnej snímke vstup do kina Lumiere. Foto: TASR - Pavol Zachar

Fanúšikovia aj odborníci sa zhodujú na tom, že je to najlepší koncert kapely The Doors, aký bol kedy zaznamenaný na film. A, navyše, vo farbe, hovorí dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Bratislavské kino Lumiére chystá premiéru digitálne reštaurovanej verzie najlepšieho koncertu americkej kapely The Doors, aký bol kedy zaznamenaný na film. Snímku The Doors: Live at the Bowl'68 Special Edition uvedie vo štvrtok (4. 11.) v cykle Music & Film. "Vylepšená verzia kompletného záznamu koncertu, ktorý prvýkrát vyšiel na svetlo sveta v roku 2012, vznikla ako oslava 50. výročia legendárneho albumu kapely L. A. Woman a diváci po celom svete ju budú mať jedinečnú šancu vidieť vo svetovej premiére len počas jedného dňa," TASR informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

Kapela The Doors žiarila na konci 60. a začiatkom 70. rokov minulého storočia. V čase koncertu, ktorý sa konal 5. júla 1968 v legendárnom amfiteátri Hollywood Bowl v Los Angeles s kapacitou 18.000 divákov, bola vo vrcholnej forme. Ich tretí štúdiový album Waiting for the Sun i singel Hello, I Love You pár dní po koncerte kraľovali americkým rebríčkom. "Fanúšikovia aj odborníci sa zhodujú na tom, že je to najlepší koncert kapely The Doors, aký bol kedy zaznamenaný na film. A, navyše, vo farbe. Zaznamenávalo ho päť kameramanov a aparatúru tvorilo 52 reproduktorov, ktoré sa týčili do výšky tridsať metrov nad pódiom," hovorí dramaturg cyklu Music & Film Miro Ulman.

Pripomína, že pôvodnú verziu filmu z roku 2012 uviedli v cykle v septembri 2013 na počesť úmrtia Raya Manzareka, 70. nedožitých narodením Jima Morrisona a 45 rokov od konania koncertu. "Digitálne reštaurovaná verzia filmu z roku 2021 však prináša divákom jedinečný zážitok. Oproti verzii z roku 2012 bol už i tak výborný obraz a zvuk ešte vylepšený," tvrdí Ulman s tým, že koncert dopĺňajú úplne nové vystúpenia dvoch ešte žijúcich členov kapely Johna Densmora a Robbyho Kriegera s hosťami a rozhovory s Densmorom, Kriegerom a manažérom kapely Jeffom Jampolom, nakrútené špeciálne pre tento film.