Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Cyklus Music & Film v retro verzii ponúkne M. Gombitovú aj Tublatanku

Marika Gombitová,foto z archívu. Foto: TASR - Š. Puškáš

Filmy budú uvedené v online premiére.

Bratislava 25. februára (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére oživuje cyklus Music & Film, v marci ho predstaví v retro verzii. Vo virtuálnej kinosále projektu Kino doma si diváci budú môcť pozrieť tri filmy s hviezdami slovenskej pop-music. "Filmy o neprekonateľnej speváčke Marike Gombitovej či o kapele Tublatanka naživo uvedie hudobný publicista a dramaturg Juraj Čurný," informovala TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Dodala, že v programe cyklu figuruje aj dokument Bratislava - Čertovo kolo (1989) o legendárnom jednodennom česko-slovenskom hudobnom festivale z konca 80. rokov minulého storočia.

Filmy budú uvedené v online premiére, cyklus otvorí 1. marca o 20.20 h snímka Tublatanka - Pravda víťazí (1989). Ide o videozáznam koncertu skupiny Tublatanka, ktorý sa uskutočnil 16. septembra 1989 v amfiteátri na Búdkovej v Bratislave. "Film vyšiel na VHS pred Vianocami 1989 a bol beznádejne vypredaný. Potom bol dvadsať rokov považovaný za stratený. Našiel sa spolu s filmom Štefana Semjana Bratislava – Čertovo kolo medzi materiálmi prevezenými z Koliby do SFÚ," dodal k snímke režiséra Ladislava Kaboša dramaturg Miro Ulman, ktorý stojí za výberom filmov v retro verzii cyklu Music & Film.

Ladislav Kaboš sa podpísal aj pod réžiu filmu Marika Gombitová – Ateliér duše (1987), ktorý bude divákom prístupný na www.kino-doma.sk 8. marca. Ide o nekonvenčný portrét i hudobné vyznanie speváčky, ktorý vyšiel na historicky prvej stereofónnej videokazete s videoklipmi v Československu. Album Ateliér duše inšpiroval Kaboša vytvoriť krehký príbeh Gombitovej dramatického životného osudu: "Nechcel som veľa záberov Mariky na vozíčku. Mal som predstavu, že to bude len jeden – posledný záber filmu. Snažil som sa využiť jej fotogenickosť, dať do filmu dynamiku... Chcel som, aby bol obraz komponovaný veľmi výtvarne, filmovo." Videofilm obsahuje šesť piesní z albumu Ateliér duše, skladba Cirkusový kôň pochádza z albumu Môj malý príbeh. Ako bonus bude s filmom uvedený zostrih recitálu Adresa ja, adresa ty, v ktorom zaznejú Gombitovej piesne z albumov No. 5 a Voľné miesto v srdci.