Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Cyklus organových koncertov vo filharmónii otvorí S. Donner z Rakúska

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Donner zaradil do programu, ktorý odohrá v bratislavskej Redute, aj na Slovensku málo známe, organové dielo rakúskeho skladateľa Franza Schmidta.

Bratislava 18. novembra (TASR) – Cyklus organových koncertov v Slovenskej filharmónii (SF) otvorí mladý rakúsky umelec Stefan Donner, víťaz medzinárodnej súťaže Franza Schmidta. Organový koncert sa uskutoční v nedeľu 20. novembra o 16.00 h v Koncertnej sieni SF.

"Na úvod programu zaznie Toccata, adagio a fúga C dur, BWV 564, jedna z najznámejších a najvirtuóznejších organových kompozícií Johanna Sebastiana Bacha," približuje koncert Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF. Zaznejú na ňom aj dve suity francúzskeho organistu a skladateľa Louisa Vierna, ktorý takmer štyridsať rokov zastával post organistu v parížskom Notre-Dame. "Suity č. 3, op. 54 a č. 4, op. 55 skomponoval počas letnej dovolenky v roku 1927 v juhofrancúzskom Luchone. Prvú z nich venoval Rodmanovi Wanamakerovi, synovi zakladateľa slávnych obchodných domov v New Yorku a Philadelphii," dodáva filharmónia.

Donner zaradil do programu, ktorý odohrá v bratislavskej Redute, aj na Slovensku málo známe, organové dielo rakúskeho skladateľa Franza Schmidta. "Z tvorby rodáka z dnešnej Bratislavy zaznie Prelúdium a fúga Es dur. Koncert uzavrie Fantázia a fúga d mol, op. 135b Maxa Regera, jedno z posledných dokončených diel skladateľa," spresňuje SF.

Stefan Donner študoval hru na organe, klavíri a dirigovanie na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni. Magisterský diplom z hry na organe získal na Konzervatóriu v Amsterdame. V akademickom roku 2014/2015 získal Fulbrightove štipendium na štúdium v New Yorku, kde na Eastman School of Music na University of Rochester študoval organ a čembalo. Je držiteľom viacerých ocenení, je víťazom Organovej súťaže Franza Schmidta (2010, Rakúsko) a získal tretiu cenu na Medzinárodnej organovej súťaži v Dubline (2011). Okrem nahrávok pre rozhlas a televíziu nahral aj profilové sólové albumy. Často koncertuje v Európe, Turecku, Izraeli, USA a Austrálii. Popri bohatej koncertnej činnosti vyučuje klavír a hudobnú teóriu na dvoch hudobných školách.