Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Kultúra

Cyklus prednášok v múzeu v Nitre ukončí rozprávanie o popraviskách

Ilustračné foto Foto: TASR– František Iván

Podľa odborníkov je archeologický výskum popravísk na Slovensku len vo svojich začiatkoch.

Nitra 10. mája (TASR) - Cyklus prednášok o archeológii v Ponitrianskom múzeu v Nitre uzavrie prednáška venovaná výskumu niekdajších popravísk. Archeológ Daniel Bešina bude o tejto téme rozprávať vo štvrtok 11. mája.

Podľa odborníkov je archeologický výskum popravísk na Slovensku len vo svojich začiatkoch. "Výsledky z výskumov umožňujú hlbšie porozumenie chápaniu smrti, kriminality, duchovného sveta alebo aj iných, na prvý pohľad nesúvisiacich oblastí života človeka v minulosti. Popraviská zdieľajú rovnaký osud spoločne s inými, menej populárnymi archeologickými lokalitami, ktoré sú postupne likvidované ľudskými činnosťami. Preto je na mieste otázka, či si aj popraviská nezaslúžili byť súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenska," uviedli organizátori.

Ako pripomenuli, popraviská a na nich stojace šibenice vzbudzovali v mysliach ľudí často negatívne a desivé pocity. "Týmto miestam zasväteným smrti sa zďaleka vyhýbali zo strachu pred kontaktom s nečistými silami. V súčasnosti je miera uvažovania a vnímania spoločnosti na celkom inej úrovni a to umožňuje kvalitný vedecký výskum týchto miest. Archeologicky ide o veľmi zaujímavé a perspektívne lokality," doplnilo Ponitrianske múzeum.